Disidenta prin film

Regizorul ceh Jiri Menzel prezinta trucurile supravietuirii in dictatura.

Celebrul Jiri Menzel, unul dintre creatorii in anii ‘60 ai „noului val” in cinematografia ceha, a fost prezent miercuri seara la Sala Palatului, la Gala Festivalului de Film European pentru a-si prezenta ultimul film, „L-am servit pe regele Angliei”.

Ecranizarea romanului lui Bohumil Hrabal a fost desemnata drept Cel mai bun film al anului de  Academia de Film si Televiziune din Cehia si a castigat Premiul FIPRESCI la Berlinala.

Cunoscut disident, cu filmele interzise timp de cinci ani in Cehia, pana in 1974, regizorul prezinta viata unui ospatar marunt in preajma celui de-al Doilea Razoi Mondial.

Filmele lui Menzel, coleg „de lupta” cu cineastii  Milos Forman, Juraj Herz, Vera Chytilova, pun accent pe rezistenta popoarelor mici in fata amenintarilor istoriei, prezentand trucurile supravietuirii in dictatura. De altfel, regizorul a remarcat similitudinile dintre  istoria Romaniei si a Cehiei.

Menzel s-a impus cu „Trenuri atent supravegheate”, care a luat Oscarul pentru Cel mai bun film strain, in 1967. Din acest film, comunistii i-au cerut sa scoata secventa cea mai puternica: coapsa stampilata a unei fete, intr-un birou obscur al unui sef de gara.

„A trebuit sa tai secventa cu fundul stampilat al doamnei. Am intrebat apoi oamenii muncii daca-i deranjeaza scena, ca atunci o tai definitiv. Iar oamenii muncii au refuzat”, a spus regizorul, la conferinta de presa dinaintea Galei.

Ursul de Aur de la Berlin i-a  revenit dupa 30 de ani, pentru ca filmul „Ciocarlii pe sarma” a fost regizat in 1969, iar comunistii i l-au interzis pana in 1990. Cineastul a spus ca nu citeste ce scriu criticii, ca „in orice film bun, un ochi ar trebui sa rada, altul sa planga” si ca Milan Kundera ii e prieten bun.

CENZURAT „Micile perle” i-au fost vanate

Jiri Menzel are 69 de ani, 26 de filme regizate, un Oscar si o sotie incantatoare de 28 de ani. Scurtmetrajul „Moartea domnului Baltazar” a fost inclus intr-un film-manifest al „noului val ceh”, intitulat „Micile perle”, alaturi de scheciuri de Jaromil Jires, Vera Chytilova, Jan Nemec si Evals Schorm. In timp ce majoritatea reprezentantilor „noului val ceh” au parasit tara natala, Menzel a ramas in Cehoslovacia.

A castigat  Marele Premiu la Karlovy Vary pentru „Vara capricioasa” (1968) si Ursul de Aur la Berlin pentru „Ciocarlii pe sarma”, iesit pe piata in 1990 dupa doua decenii de cenzura.

FESTIVAL

Filmele pleaca in tara Festivalul Filmului European, din 3-13 mai, continua maine cu inaugurarea clubului E-Uranus. Vor fi la Bucuresti si regizorul spaniol Carlos Iglesias si actrita Isabel Blanco, care vor prezenta  filmul „Un franc elvetian la 14 pesete spaniole”.

Duminica, editia din Capitala va lua sfarsit cu proiectia filmului „Offset”, in prezenta regizorului Didi Danquart.  In pelicula, cu secvente filmate in tipografia EVZ, joaca Alexandra Maria Lara si Razvan Vasilescu. Festivalul merge de maine la Craiova (11-13), apoi la Timisoara (16-18 mai), Sibiu (17-20 mai) si Iasi (22-24 mai).