Prima rundă de discuții dintre Guvernul României și sindicatele din învățământ s-a încheiat fără un rezultat concret. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că luni, 22 mai, va avea loc o altă întâlnire unde se speră că se vor lua și deciziile așteptate e profesori.
La întâlnirea de la Guvern, pe lângă Nicolae Ciucă a mai fost prezent și șeful PSD, Marcel Ciolacu, viitor premier la rotativa de la finalul acestei luni, dar și ministrul Educației, Ligia Deca, și cel de Finanțe, Adrian Câciu.
Discuțiile cu sindicatele din învățământ au fost apreciate de premierul Nicolae Ciucă, ca fiind un ”un dialog bun”. Cu toate astea, sindicatele au rămas ferme pe poziții: luni va fi declanșată greva generală.
„Am avut un dialog foarte bun și apreciez – așa cum am spus și voi susține de fiecare dată – că educația este și va fi o prioritate pentru Guvernul României și pentru actuala coaliție de guvernare. În urma discuțiilor, am prezentat foarte clar care sunt posibilitățile bugetare ale Guvernului în momentul de față și ne-am angajat să închidem anexa 8 din Legea 153, este o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă”, a spus premierul.
Nu sunt bani pentru majorarea salariilor
Adevărul este unul foarte simplu: Guvernul României nu dispune de fondurile necesare pentru o majorare a salariilor profesorilor, învățătorilor și educatorilor. Chiar dacă există bună voință, limitările bugetare asumate prin Ordonanța Austerității sunt foarte clare și nu permit o creștere a veniturilor pentru angajații bugetari.
„Ne-am asumat la nivelul coaliției că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare și cu care va intra în funcțiune noul guvern, împreună cu reprezentanții sindicatelor, vom înscrie textul convenit, din care să rezulte foarte clar că educația reprezintă prioritate națională. Este o abordare cât se poate de sinceră și onestă atât față de toți cei care lucrează în învățământ, de profesori, de personalul nedidactic și este o abordare onestă față de noi, exprimând foarte clar, în momentul de față, care este pe de o parte posibilitatea financiară acum, când vorbim, care este abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor Educației și a noii legi a salarizării, așa cum a fost ea asumată prin PNRR”, a mai spus Ciucă, potrivit Digi24.