Discuții comune în Republica Moldova, România și Ucraina. Care este subiectul fierbinte

Sursa foto: procuratura.md

Oficialii din Republica Moldova, România și Ucraina vor aborda o temă comună, legată de procesul de aderare ale celor două țări aflate în negocieri cu UE.

Un subiect comun va fi discutat de oficialii din Republica Moldova, România și Ucraina. Este vorba despre tema aderării la Uniunea Europeană, care va fi dezbătută la ședința comună a Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău, a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României și a Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă a Ucrainei.

Punct comun de discuții între Republica Moldova, România și Ucraina

Scopul ședinței comune este de a aduce cele trei țări la aceeași masă de discuții, cu scopul de a analiza aspectele relevante în procesul de preaderare la Uniunea Europeană. În cadrul ședinței se va discuta despre recomandările ce vizează domeniul justiției și funcționarea sistemului judiciar, propuse în procesul de negociere a Republicii Moldova și a Ucrainei în contextul aderării la Uniunea Europeană.

Urmare a ședinței comune va fi adoptată și o declarație care vizează cooperarea dintre Republica Moldova, Ucraina și România în domeniul reformării justiției și combaterii corupției.

Reuniunea comisiilor juridice se va desfășura în perioada 24-26 ianuarie, în România. La discuții vor participa Președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședintele Senatului României, Virgil Guran, și Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk. De asemenea, evenimentul va reuni reprezentanți ai instituțiilor juridice din cele 3 țări, magistrați și avocați, diplomați, iar dezbaterile vor fi împărțite pe mai multe sesiuni de lucru, conform siteului tribuna.md.

Acordurile denunțate de oficialii de la Chișinău

În altă ordine de idei, Basarabia a denunțat, ieri, mai multe acorduri încheiate, în trecut cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). Executivul a și explicat de ce a făcut un pas înapoi în această zonă.

După cum au precizat reprezentanții Executivului, acordurile respective „sunt învechite și nu corespund realităților actuale, pentru că politicile Republicii Moldova nu rezonează cu obiectivele pe care și le-au stabilit statele semnatare”.

„Aceste opt înțelegeri vor completa cele peste 55 de acorduri deja denunțate pe linia CSI. Pentru 36 de acorduri Comitetul Executiv al CSI a confirmat data încetării efectelor juridice ale acestora”. A afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.