Discuția Trump-Zelenski. Cum comunică șefii de stat

Discuția Trump-Zelenski. Cum comunică șefii de stat

Transcrierea conversației dintre Donald Trump și omologul său ucrainean dezvăluie discuțiile secrete ale președinților americani cu alți lideri

Dacă întâlnirile bilaterale între șefii de stat sunt precedate frecvent de o sesiune de discuții convenite despre relațiile „apropiate”, „excelente” sau „speciale” dintre țările lor, sub ochiul atent al camerelor, conținutul discuțiilor este considerat top-secret și este publicat abia câțiva ani mai târziu, pentru cărțile de istorie.

Pentru conversațiile telefonice ale președinților americani, secretul este și mai atent păzit, întrucât Casa Albă nu mai publică sistematic lista de apeluri telefonice ale președintelui, scrie AFP.

Biblioteca prezidențială a lui Bill Clinton a publicat, astfel, cu un an în urmă, transcrieri de transcrieri ale convorbirilor telefonice și ale ședințelor bilaterale ale lui Clinton cu Boris Elțin, din 23 ianuarie 1993 până la demisia președintelui rus la 31 decembrie 1999.

Publicând transcrierea apelului lui Zelensky la Trump miercuri, Casa Albă a declarat că este „nu un verbatim”, ci „un memorandum de conversație telefonică” bazat pe note luate de către consilierii președintelui, care ascultă conversația din „Situation room”, o cameră ultra-secretă, situată în subsolul Casei Albe.

„Este o practică de lungă durată, destinată nu numainu numai de a urmări apelul, ci și de a îl proteja pe președinte în cazul în care un lider sau un guvern străin spune minciuni flagrante cu privire la acest apel", a explicat, pe Twitter, Larry Pfeiffer, fost director al „Situation room”, în mandatul lui Barack Obama, care a gestionat numeroase apeluri prezidențiale.

Conversațiile telefonice ale președintelui american nu au fost înregistrate de mult timp, a declarat Pfeiffer, care a fost, de asemenea, șef de cabinet al directorului CIA, înainte de a sublinia că aceste note nu sunt neapărat exhaustive, pentru că ele sunt, în funcție de subiectele discutate și de interlocutor, „de la transcrierea completă, ușor revizuită, la un raport sumar vag scris”.

Așa cum a fost făcut public de executivul american, schimbul de vorbe Trump și Zelenski arată că cei doi președinți, care nu s-au întâlnit niciodată, au căutat să creeze o relație personală.

"Felicitări pentru o mare victorie", a declarat Trump, deschizând discuția cu fostul actor ucrainean în vârstă de 41 de ani, care a câștigat spectaculos și neașteptat alegerile.

Publicarea acestei disacuții a provocat reacții puternice și în Ucraina, unde unii o consideră „rușinoasă” pentru Kiev.

Documentul de la Casa Albă precizează că discuția a durat o jumătate de oră, între 09:03 și 09:33 (13:03 - 13:33 GMT) pe 25 iulie și că persoanele care au luat notițe se aflau în „Situation room”.

De asemenea, arată că atunci când Zelensky anunță că Ucraina vrea să cumpere lansatoare de rachete antitanc Javelin, președintele american răspunde: „Aș dori să ne faci o favoare...” Suficient ca unul din liderii democrați, Adam Schiff, să califice „un comportament mafiot”.