Președintele Vladimir V. Putin, într-un discurs destinat mai mult conservatorilor din străinătate decât proprii cetățeni, a declarat joi că lupta Rusiei este cu "elitele occidentale", nu cu Occidentul însuși. Vladimir Putin, adresându-se unei conferințe anuale de politică externă în afara Moscovei, a dorit să profite de diviziunile politice din Statele Unite ale Americii și aliații săi, care nu au făcut decât să se accentueze de când au început să acorde Ucrainei cu ajutor militar pentru a respinge invazia rusă. Multe dintre temele discursului liderului rus erau cunoscute, dar au căpătat o rezonanță deosebită având în vedere apropiatele alegeri de la jumătatea mandatului din Statele Unite și nemulțumirea tot mai mare din Europa cu privire la costurile războiului.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că următorul deceniu va fi "cel mai periculos" de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, acuzând totodată Occidentul că încearcă să domine lumea.
"Urmează probabil cel mai periculos, imprevizibil și, în același timp, important deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat Putin în fața membrilor Clubului anual de discuții Valdai, adăugând că situația este "într-o anumită măsură revoluționară", scrie Moscow Times.
Ofensiva din Ucraina este doar o parte din "schimbările tectonice ale întregii ordini mondiale", a spus Putin. "Perioada istorică de dominație indivizibilă a Occidentului în afacerile mondiale se apropie de sfârșit. Lumea unipolară devine un lucru de domeniul trecutului", a spus el. "Ne aflăm la o frontieră istorică", a adăugat. Putin a mai spus că Occidentul nu este capabil să "guverneze de unul singur omenirea", dar că "încearcă cu disperare să o facă". "Majoritatea popoarelor lumii nu mai vor să suporte dominația", a spus el.
"Există cel puțin două Vesturi", a spus Putin.
Unul, a spus el, este un Occident al "valorilor tradiționale, în principal creștine", cu care rușii se simt înrudiți. Dar, a spus el, "există un alt Occident - agresiv, cosmopolit, neocolonial, care acționează ca armă a elitei neoliberale" și care încearcă să își impună valorile "destul de ciudate" asupra restului lumii.
Putin susține că Moscova încearcă să își "apere dreptul la existență" în fața eforturilor Occidentului de a "distruge" țara. "Rusia nu sfidează elitele din Occident, Rusia încearcă doar să își apere dreptul de a exista", a spus el.
Vladimir Putin, așa cum face adesea, a portretizat Rusia ca fiind amenințată de posibila extindere a NATO - și a valorilor democrațiilor sale liberale - pentru a include țări precum Ucraina, care au făcut cândva parte din Uniunea Sovietică. El a negat că Moscova se pregătește să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina. "Nu avem nevoie să facem acest lucru", a spus el. "Nu are niciun sens pentru noi, nici politic, nici militar".
Părerile analiștilor și politicienilor
"Acesta este un truc - nu ar trebui să relaxeze pe nimeni", a declarat Tatiana Stanovaya, un analist politic rus, observând că Vladimir Putin a dat vina pe Occident și pe sprijinul acestuia pentru o Ucraină independentă pentru fiecare escaladare a războiului. "Scopul său este de a arăta că escaladarea este produsul politicilor occidentale", a mai adăugat ea, citată de New York Times.
În Ucraina, oficialii au ridiculizat discursul dlui Putin. Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a declarat că președintele rus acuză Occidentul de ceea ce a făcut el însuși, în principal de încălcarea suveranității unei alte țări.
"Orice discurs al lui Putin poate fi descris în două cuvinte: Demn de Freud", a postat. M. Podolyak pe Twitter.