Discriminaţi la masterat

Ministerul Educaţiei a alocat mai puţine locuri pentru licenţiaţii cu patru ani de facultate, decât pentru cei cu trei ani.

Tinerii care au terminat patru ani de facultate, pe vechiul sistem de învăţământ superior, dar şi cei cu numai trei ani de studii de licenţă, pe sistemul Bologna, se pot în scrie, în această perioadă, la masterat.

Studii aprofundate sau de completare Masteratul primelor generaţii este încadrat, conform legii, drept studiu postuniversitar şi urmăreşte aprofundarea unor cunoştinţe dobândite, într-un anumit domeniu, la cererea celor care vor să studieze. Masteratul Bologna, însă, se poate face doar pe domeniul de licenţă.

Din acest motiv, Ministerul Educaţiei a alocat mai puţine locuri fără taxă pentru cei care au făcut studii preBologna şi mai multe pentru licenţiaţii Bologna. Mai exact, pentru anul uni versitar 2008-2009, au fost repartizate 15.784 de locuri pentru studenţii preBologna, faţă de 18.463, câte au fost bugetate în anul şcolar anterior. Un număr de locuri comparabil cu cel din 2007, respectiv 18.216 locuri, le este însă rezervat absolvenţilor Bologna.

Se cer studii postuniversitare   La Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice (ASE) , Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj - Napoca, Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi, şi nu numai, ieri a fost prima zi de înscriere, atât pentru masteratele de completare, cât şi pentru cele de aprofundare. „Până la prânz aveam în jur de 1.000 de înscrişi, dar mă aştept ca peste 70% dintre cei care au absolvit în această vară să se înscrie pentru un masterat“, a precizat, ieri, Ion Roşca, rectorul ASE, făcând referire la aproximativ 14.000 de tineri.

Potrivit unor studii ale Fundaţiei Soros, peste 90% dintre studenţii facultăţilor de stat intenţionează să urmeze cursuri post-universitare. În opinia rectorului Academiei de Studii Economice, explicaţia acestui fapt este că piaţa forţei de muncă din România nu va accepta să angajeze absolvenţi Bologna, din cauză că ar putea confunda aceste facultăţi cu colegiile de trei ani care au funcţionat până acum. „Masteratul va deveni obligatoriu pentru studenţii care aspiră la mai mult decât o funcţie de execuţie. În doi-trei ani, cei care şi-au finalizat studiile universitare înainte de adoptarea prevederilor de la Bologna şi nu au mai urmat cursuri de masterat vor fi categoric dezavantajaţi“, a precizat Roşca.

Anul acesta, au finalizat studiile de diplomă sau de licenţă două generaţii de studenţi: ultima generaţie preBologna şi prima generaţie Bologna.