Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a făcut, la Valencia, aprecieri cu privire la factorii care minează economiile naţionale.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a făcut la Valencia, cu ocazia reuniunii Grupului de Acțiune Financiară împotriva spălării banilor, care se desfăşoară joi, 22.06, şi vineri, 23.06, aprecieri cu privire la tendinţele şi starea concretă a economiilor naţionale şi, prin aceasta, asupra vectorilor de siguranţă ai economiei globale.
Christine Lagarde consideră, ca principal declanșator al “nemulțumirii populare și instabilității economice”, neplata impozitelor. De asemenea, evaziunea fiscală, spune ea, duce la “o mai mare datorie publică și mai puține investiții în educație, sănătate și alte servicii publice. Înseamnă inegalități, deoarece persoanele vulnerabile sunt cele mai afectate de puternica scădere a cheltuielilor sociale”.
Munca Grupului de Acțiune Financiară, condus de spaniolul Juan Manuel Vega-Serrano, a fost elogiată de către Directorul FMI, care a anunţat că impactul corupției asupra creșterii economice va fi analizat şi cuantificat în cadrul unui raport care va fi publicat.
Cauzele cele mai frecvente care subminează economiile sunt, conform Directorului FMI, complexul sistem de societăți fantomă pentru ascunderea de capitaluri, fluxurile financiare care alimentează terorismul la nivel mondial, “arma cu două tăişuri” ale noilor tehnologii financiare, care poate fi utilizată de reţelele teroriste, inclusiv ca sisteme de apărare.
Christine Lagarde apreciază că învățarea noilor tehnologii financiare, precum monedele virtuale, va duce la eliminarea acestor factori negativi, la care va trebui neapărat adăugată necesitatea evitării excluziunii persoanelor din țările în curs de dezvoltare din sistemul bancar, în acest sens ea cerând un cadru de reglementare mai bun în zona de interferenţa a politicului cu economicul, conform agerpres.ro.