Directorii au ales şcoala, nu partidul

Dintre cei 355 de directori de unităţi de învăţământ care aveau şi funcţie de preşedinte sau vicepreşedinte de filială de partid, doar trei au ales să se dedice exclusiv vieţii politice. Restul au rămas la catedră, dar s-au supus noii Legi a educaţiei care le cere să aleagă între partid şi şcoală.

„Legea educaţiei naţionale elimină orice tentaţie de politizare a structurilor manageriale din învăţământul preşcolar. Cine are curiozitatea să citească textul LEN constată o viziune unitară legat de acest deziderat, adică ne propunem depolitizarea pentru că suntem conştienşţi de anumite derapaje care s-au produs în timp în zona învăţământului preuniversitar. Aşa cum ştiţi, tentaţia polităzării ar putea apărea acolo unde discutăm de resursele financiare, de alocarea acestora”, a declarat astăzi Oana Badea, secretar de stat în învăţământul preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei.

Potrivit noii legi, directorii de şcoli care deţineau şi o funcţie importantă în partidele politice trebuiau să aleagă cărei cariere se vor dedica. 352 de cadre didactice ce se aflau în această situaţie au optat pentru viaţa în cancelarie. În total, există 9506 directori și directori adjuncți în toată țara.