Director de ziar, mort în condiții suspecte. Au curs tone de cerneală despre anchetă. Legături la vârful politicii și afacerilor

Pe 21 octombrie se împlinesc 80 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai influenți directori de ziar, din perioada 1990 – 2000, care s-a stins din viață în condiții suspecte, în urmă cu 17 ani.

Este vorba despre ziaristul Dumitru Tinu, fostul redactor șef și director al ziarului „Adevărul”, care s-a născut la 21 octombrie 1940, în comuna Coteana, judeţul Olt. Fost redactor șef și director al cotidianului „Adevărul”, în perioada 1991 – 2003, Dumitru Tinu a fost unul dintre cei mai importanți oameni din presa românească. El și-a început cariera de jurnalist la începutul anilor 60, după absolvirea facultății de Limbi Străine din cadrul Universității București

Dumitru Tinu a murit pe data de 1 ianuarie 2003, ora 9.45, în urma unui grav accident rutier, o cumplită tragedie, care s-a petrecut pe DN 1, în apropierea localității Românești, în județul Prahova.

Autoturismul său, un Volvo S-40, a intrat în derapaj, părăsind sensul de mers și, după ce a mers circa 15-20 metri pe contrasens, s-a răsturnat într-un șanț de pe marginea șoselei.

Moartea sa a ridicat numeroase semne de întrebare dat fiind că mașina nu prezenta avarii serioase, iar sistemele de siguranță ale acesteia – air-bag – nu s-au declanșat. În plus, deși era iarnă, drumul era curat și nu existau urme de gheață sau polei. De altfel, polițiștii care au investigat la fața locului nu au văzut urme de frânare.

În presa vremii au curs valuri de cerneală în legătură cu cauzele decesului, apărând mai multe teorii printre care și cea a crimei. Acestea au fost alimentate de legăturile sale cu politicieni și afaceriști importanți ai vremii, printre care Viorel Hrebenciuc sau controversatul om de afaceri Fathi Taher

Cine a fost Dumitru Tinu

Licenţiat al Institutului de Limbi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti (1962), Dumitru Tinu a absolvit un curs la Centrul de formare şi perfecţionare jurnalistică din Paris, așa cum rezultă din volumul „Protagonişti ai vieţii publice”, editat de Agenţia Naţională de Presă ROMPRES (Bucureşti, 1995).

După absolvirea facultăţii, în 1962, a fost ziarist, redactor şi comentator de politică externă, reporter special la multe din evenimentele internaţionale. Tinu a mai lucrat ca trimis al ziarului „Scânteia” şi al Agenţiei Române de Presă AGERPRES (1962-1989), potrivit sursei citate.

De asemenea, el a fost corespondent special în timpul invaziei din Cehoslovacia din august 1968.

În decembrie 1989, Dumitru Tinu, împreună cu un grup de colegi ziarişti, a fondat ziarul „Adevărul”, în noua sa ediţie, ca ziar naţional independent. În ianuarie 1991, Dumitru Tinu a devenit redactorul șef al publicației, iar mai apoi director al acesteia, funcţie pe care a deținut-o până în anul 2003, când a survenit decesul său.

El a fost ales și președinte al Clubului Român de Presă (CRP), în intervalul cuprins între anii 1998 și 2002.