Dinu Patriciu: Avem nevoie de instituţii de credit locale care să finanţeze la firul ierbii

Dinu Patriciu: Avem nevoie de instituţii de credit locale care să finanţeze la firul ierbii

România are nevoie de de instituţii de credit locale care să dea finanţări la firul ierbii prin proceduri mult mai simple pentru firme care au în jur de opt-zece angajaţi, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu, astăzi, în cadrul evenimentului Forbes CEO Forum.

Acesta a mai spus că, pentru crearea acestor instituţii, ar fi nevoie şi de schimbarea legislaţiei care reglementează piaţa bancară.

"O ieşire din criză are nevoie de măsuri extrem de hotărâte", i-a spus Patriciu premierului Emil Boc, prezent şi el la eveniment.

Dinu Patriciu a afirmat că, în prezent, garanţiile de stat ajută companii mari cum ar fi Ford, în timp ce firmele mici sunt cele care au mare nevoie de acestea.

Conform omului de afaceri, criteriul în funcţie de care s-ar putea aloca garanţiile de stat firmelor mici ar putea fi crearea de locuri de muncă. În aceste condiţii, garanţiile de care ar putea beneficia un IMM pentru un loc de muncă pe care l-a creat s-ar putea ridica la circa 20.000 de euro, deoarece impactul acestora asupra datoriei publice nu ar fi foarte important.

Boc: FNGCIMM a salvat o jumătate de milion de locuri de muncă

În replică, premierul a declarat că există deja Fondul Naţional pentru Garantarea a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), iar statul are unele instrumente pentru a veni în sprijinul întreprinderilor mici.

Potrivit premierului, în perioada 2009-2011, FNGCIMM a acordat garanţii pentru 9.000 firme, salvând astfel circa 500.000 de locuri de muncă.

Pe de altă parte, premierul a spus că schema de ajutor de stat a funcţionat, de acesta beneficiind în special sectorul auto. Compania Oltchim a beneficiat, la rândul său, şi sperăm ca în cazul acesteia să poată demara în curând procedura de privatizare, a adăugat acesta.

Potrivit premierului, România va încheia anul viitor cu un deficit bugetar sub 3% din PIB, acesta fiind un angajament pe care ţara şi l-a luat faţă de Comisia Europeană imediat după ce a fost declanşată procedura de deficit excesiv. Şeful Executivului a afirmat că nu se cunoaşte impactul pe care îl va avea asupra bugetului sectorul companiilor publice şi de aceea deficitul trebuie să fie la un nivel de sub 3% din PIB în 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News