Aceste produse de ultimă generaţie, care pot fi folosite la obţinerea de proteze dentare de calitate, au ajuns şi în cabinetele medicilor români.
Nanomaterialele structurate ar putea revoluţiona tratamentele pentru afecţiuni dentare considerate în prezent incurabile, susţin specialiştii în stomatologie prezenţi la cel de-al 12-lea Congres Internaţional al Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS), care se desfăşoară în Bucureşti până pe 11 octombrie. Nanomaterialele ar putea reface ţesuturile distruse şi ar putea trata afecţiuni considerate în prezent incurabile, precum paradontoza. Acestea nu se folosesc încă pe scară largă pentru că sunt foarte scumpe.
Particule de 10.000 de ori mai subţiri decât firul de păr
Nanomaterialele sunt folosite în materialele utilizate pentru a lua amprenta celor care doresc să-şi pună o proteză dentară. „Un nanomaterial are particule de 10.000 de ori mai subţiri decât un fir de păr, ceea ce înseamnă că poate reda cu o precizie aproape moleculară forma dintelui care trebuie constituit. Cu cât un material are proprietatea de a reproduce mai fidel forma dintelui, cu atât este mai bun pentru protezele dentare. În viitor, nanomaterialele strucurate ar putea reface ţesuturile distruse şi ar putea trata afecţiuni considerate în prezent incurabile, precum paradontoza“, a afirmat, ieri, Horia Traian Dumitru, preşedintele UNAS. Nanomaterialele se folosesc încă pe scară redusă pentru că sunt scumpe, dar şi pentru că nu se cunosc în totalitate efectele secundare.
Un alt tip de produse folosite în cabinetele stomatologice sunt biomaterialele, care se introduc în punga gingivală după ce a fost dezinfectată şi înlocuiesc osul atunci când se face un implant dentar. „Biomaterialele se folosesc în cabinetele stomatologice din România din 1986, dar acum s-au diversificat, iar preţul a crescut“, mai spune Horia Traian Dumitru. Românii folosesc 2 periuţe pe an În ciuda tratamentelor de ultimă generaţie, românii rămân în continuare puţin interesaţi de îngrijirea danturii. Statisticile arată că un român foloseşte una-două periuţe de dinţi pe an. „Gradul de igienă dentară al românilor este mediu. Se foloseşte o cantitate destul de mică de pastă de dinţi. Vestea bună este că pacienţii încep să vină la medicul stomatolog înainte de a avea dureri“, a declarat, ieri, Alexandru Brezoescu, director executiv al UNAS.