Dincolo de tabuuri: cât de normal este sexul "anormal"

Sexul anal poate provoca fisuri care favorizează transmiterea infecţiilor şi incontinenţă fecală. Şi orgasmul se obţine mai greu, anusul nefiind o zonă erogenă, cu multe terminaţii nervoase.

Există sau nu orgasm anal, este dăunător sexul anal sau cât de des trebuie practicat, sunt întrebări pe care şi le pun atât femeile, cât şi bărbaţii. Reacţiile faţă de acest subiect sunt cât se poate de contradictorii, de la "câtă plăcere!" la "ce tâmpenie!", bazate fie pe propria experienţă, fie pe mituri. Deşi admit că nu există "normal" sau "anormal" în viaţa sexuală, medicii spun că sexul anal este pe cât de incitant, pe atât de riscant. Fără relaxare, apar traume locale Complicaţiile apar din cauza faptului că anusul nu este "proiectat" pentru sex. "Este proiectat pentru a scoate, nu pentru a primi. Anusul are două sfinctere - unul aflat spre rect şi unul aflat mai spre interior. Cel dinspre exterior poate fi activat voluntar, iar cel dinspre interior acţionează involuntar, având rol de închidere a intestinului. Nu lasă nimic să iasă sau să intre fără o relaxare bună", spun specialiştii prezervativ.ro, site-ul unei campanii de prevenire a BTS, finanţate de Banca Mondială. Din acest motiv, sexul anal nu este o activitate pentru începători, pentru că necesită cunoştinţe de anatomie şi tehnică. În caz contrar, provoacă de la simple dureri la traume ale zonei anale, însoţite de disconfort psihic. Se poate ajunge chiar la incontinenţă fecală (lipsa controlului eliminării materiilor fecale), iar în cazul penetrării forţate, penisul poate ceda. "Chiar dacă erecţia poate rezista la efort mecanic, dacă se forţează intrarea într-un anus nerelaxat, poate ceda "tunica albuginea", care înveleşte ţesutul erectil", adaugă specialiştii. Orgasmul anal, greu de obţinut Din cauză că anusul nu are o lubrifiere naturală, precum vaginul, penetrarea este traumatizantă, favorizând apariţia fisurilor anale, care devin porţi de intrare a virsururilor şi bacteriilor. Dintre toate, virusul HIV se transmite cel mai uşor. În cazul în care nu se foloseşte prezervativul din latex, este nevoie de lubrifianţi speciali, pe bază de apă. Orice altă substanţă provoacă iritaţii.

După penetrarea anusului, trebuie luate toate măsurile pentru a nu transporta germenii din anus în vagin: folosirea unui prezervativ nou, spălarea jucăriilor sexuale etc. Stimularea anală poate fi o dezamăgire. Terminaţiile nervoase care au rol în obţinerea orgasmului sunt concentrate în gland (vârful penisului) şi clitoris. Anusul este o zonă secundară de plăcere, nu are multe ter minaţii nervoase. "În cazul bărbaţilor, plăcerea se justifică prin stimularea mai intensă a glandului, cât şi psihic, prin sentimentul posesiunii complete. Pentru femei, penetrarea anală nu este asociată cu plăcerea: nu se stimulează clitorisul şi nici sentimentul de a fi posedată în acest fel nu este tocmai plăcut", spun specialiştii. Sexul anal poate crea partenerilor un disconfort psihic, pentru că a căpătat de-a lungul timpului conotaţii peiorative, fiind asociat cu anormalitatea, decăderea, murdăria, relaţiile homosexuale etc. Citiţi şi:

  • Tinerii nu se protejează când întreţin relaţii sexuale cu necunoscuţi
  • STUDIU: Mai important ca sexul este un singur factor pentru căsnicie. AFLĂ CARE
  • Cât de des ne gândim la sex?
  • Sexul în adolescenţă: ce vor fetele, ce oferă băieţii