Dinastia istoricilor la externe

Istoricul Adrian Cioroianu a fost nominalizat pentru functia de sef al diplomatiei din care a demisionat un alt istoric, Mihai-Razvan Ungureanu.

Adrian Cioroianu a fost desemnat ieri, de catre PNL, sa ocupe functia de ministru de externe. El a fost consilier al fostului presedinte liberal Teodor Stolojan, cel care l-a si adus in PNL.

Cioroianu il va inlocui pe Mihai-Razvan Ungureanu, demisionar in urma cu cateva saptamani la cererea lui Calin Popescu-Tariceanu. Premierul i-a reprosat ca nu l-a informat despre romanii retinuti in Irak pentru ca au filmat si fotografiat o baza americana.

Nu este agreat de Basescu

Decizia desemnarii lui Cioroianu a fost luata ieri de conducerea PNL, prin vot secret. 28 dintre liberali au fost „pentru”, iar unu - „impotriva”.

Potrivit unor surse, presedintele Traian Basescu nu a fost prea incantat de aceasta nominalizare. Sursele citate sustin ca premierul Tariceanu le-a spus liberalilor ca a vorbit la telefon cu seful statului inainte de a propune PNL sa-l nominalizeze pe Cioroianu la sefia diplomatiei romanesti.

Seful statului i-ar fi spus premierului ca nu este de acord cu nominalizarea lui Cioroianu pentru ca acesta „nu este in stare sa continue linia de politica externa inceputa de Mihai-Razvan Ungureanu”. Liberalii nu au insa de gand sa renunte, iar daca presedintele va refuza sa-i semneze lui Cioroianu decretul de numire in functie, atunci el va fi trecut prin parlament, probabil la inceputul lunii viitoare, odata cu noul guvern restructurat. Pe de alta parte, Tariceanu a trimis chiar ieri la Cotroceni decretul de numire in functie a noului ministru.

„Vreau sa fiu si ministrul ciobanilor”

Proaspatul nominalizat a afirmat ca si-ar dori sa nu fie nici ministrul presedintelui, nici cel al premierului, care ii sunt „sefi din punct de vedere tehnic”.

„Eu cred ca cei care au nevoie de ministri sunt inclusiv ciobanul care nu poate sa-si duca oile unde vrea sau oamenii care nu stiu ce inseamna aderarea, ce inseamna integrarea. Ei au nevoie de ministrii de externe, nu presedintele si nu primul-ministru. Pentru mine asta este foarte clar”, a afirmat Cioroianu. Intrebat ce se va intampla cu functia de europarlamentar pe care o detine acum, noul ministru a afirmat ca „orice om in functie este inlocuibil”. 

Contracandidatul cel mai important al lui Cioroianu a fost vicepresedintele liberal, Teodor Melescanu. Au fost insa vehiculate si numele lui Theodor Paleologu, cel al ministrului-delegat Cristian David si al senatorului Mihai Lupoi.

Nu si-a mai completat de doi ani declaratia de avere

Noul sef al MAE nu si-a actualizat declaratiile de avere si de interese din mai 2005, potrivit documentelor publicate pe site-ul Senatului, desi completarea anuala a acestora e obligatorie.

Astfel, in declaratia de avere semnata la 6 mai 2005, Cioroianu precizeaza ca are un teren agricol de 5.000 de metri patrati, in cota parte de 50%, cumparat in 2005 si cu valoare de impozitare de 20 de milioane de lei vechi. 

Remember

Ministrii de externe de dupa Revolutie

Nume .........................................................Perioada

Adrian Nastase ........................................28 iunie 1990-19 noiembrie 1992 Teodor Melescanu ..................................19 noiembrie 1992-11 decembrie 1996 Adrian Severin ..........................................12 decembrie 1996-27 decembrie 1997 Andrei Plesu ............................................29 decembrie 1997-22 decembrie 1999 Petre Roman ...........................................22 decembrie 1999-28 decembrie 2000 Mircea Geoana .......................................28 decembrie 2000-28 decembrie 2004 Mihai-Razvan Ungureanu .....................28 decembrie 2004-19 februarie 2006

Reactiile partidelor

PD si UDMR - de acord, PSD asteapta restructurarea guvernului

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca formatiunea sa asteapta ca premierul Tariceanu sa vina in fata parlamentului cu un cabinet restructurat in ansamblu, nu sa „peticeasca” actualul executiv. Liderul PD, Emil Boc, a precizat ca nu cunoaste competentele lui Adrian Cioroianu, dar s-a aratat convins ca senatorul PNL ar putea face fata functiei de ministru de externe.

„Este un senator care s-a afirmat in viata publica romaneasca si nu este o voce izolata in ceea ce priveste, de exemplu, sustinerea Legii lustratiei”, a afirmat liderul PD. Si presedintele UDMR, Marko Bela, este de acord cu nominalizarea lui Cioroianu, admitand ca acesta „are aptitudini” pentru a ocupa postul de ministru de externe. (Alexandra-Livia Dordea)

Specialist

Coautor al unui manual de istorie a Romaniei

Noul ministru de externe este absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti. S-a specializat in Istoria Contemporana a Romaniei. In 1996 a obtinut „Diplome d’Etudes et des Recherches Approfondies” in istorie in cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii „Laval” din Quebec (Canada). Este doctor in istorie al celor doua universitati, din Bucuresti si Quebec. Ca istoric, Cioroianu s-a evidentiat in momentul scandalului privind manualele alternative, cand a fost adeptul unei abordari moderne in ceea ce priveste predarea istoriei. De altfel, este coautor al manualului de Istorie a Romaniei pentru clasa a XII-a, Ed. RAO, 1999. (Alexandra-Livia Dordea)

Vedeta

Divortat de sotie si „cuplat” de presa cu Andreea Marin

Adrian Cioroianu a fost casatorit cu Luminita, o traducatoare de limba engleza, de care insa a divortat in 2003. Au impreuna un baiat de 8 ani, Mihai. Prezenta in topurile „barbatilor bine”, statutul de barbat divortat sau poate faptul ca Anna Lesko declara candva ca i-ar placea o „sueta spirituala” cu el, l-au propulsat pe Cioroianu in lumea mondena. In jurul lui s-au tesut mai multe povesti de alcov. Cea mai mediatizata il plasa alaturi de Andreea Marin. Cioroianu a negat relatia, iar „Zana Surprizelor” a ocolit elegant un raspuns direct. De trei ani, politicianul e impreuna cu soprana Alexandra Coman, 28 de ani. Potrivit unor surse apropiate cuplului, desi inca nu a fost vorba despre logodna sau casatorie, cei doi si-au cumparat un apartament. (Florin Ghioca)

Politician

Adus in PNL de Stolojan, promovat de Tariceanu

Intrarea in politica a lui Adrian Cioroianu s-a produs relativ tarziu, in august 2002, cand s-a inscris in PNL. Acest lucru s-a datorat in primul rand rolului de consilier al presedintelui liberal de atunci, Theodor Stolojan. In 2004, cand Alianta D.A. a ajuns la guvernare, Cioroianu a fost ales senator de Timis.

In 2005 a fost trimis la Parlamentul European, in calitate de euroobservator. De la 1 ianuarie 2007, data intrarii Romaniei in UE, Cioroianu este europarlamentar, mandatul sau expirand la alegerile europene din mai. La Congresul Extraordinar al PNL, din 12-13 ianuarie 2007, a fost ales vicepresedinte responsabil cu afacerile europene. (Alexandra-Livia Dordea)

COPILUL

Sef de strada, cultivator de lamai si fan „Magazin istoric”   Adrian Cioroianu a copilarit in Craiova, pe strada Ana Ipatescu, la numarul 62. Imediat ce intri in curte dai peste „bijuteria” familiei, o Dacie din 1979, despre care Iulian Cioroianu, tatal politicianului, spune ca este „marea dragoste”. Casa e alcatuita din trei corpuri. „In fata au locuit parintii nostri, la mijloc stau cumnatii, iar noi am stat aici, in spate”, explica gazda noastra.

In bucatarie, sotia lui, Valeria Cioroianu, sta de vorba cu o prietena. „Ne suna telefonul din cinci in cinci minute, diferite cunostinte, ca sa ne felicite”, spune ea. Mama lui Adrian Cioroianu ne spune ca fiul ei, de care e foarte mandra, a crescut cu manualele de istorie la cap. De altfel, camera in care a locuit este intesata de reviste „Magazin istoric”. 

In afara de pasiunea pentru carti si de faptul ca era foarte ordonat, Adrian Cioroianu a fost atras de cultivarea plantelor de interior. Din mana lui au iesit cinci lamai si un curmal, care se regasesc si azi in casa natala. „Ii placea foarte mult sa citeasca, dar nu a fost un copil retras. Juca si fotbal, mergea si la scaldat sau la pescuit, avea grija si sa-si faca temele”, spune femeia. Parintii lui Adrian Cioroianu mai spun ca fiul lor, in orice mediu intra, devenea repede lider. „Si la scoala, dar si pe strada, el era sef. Toti copiii ascultau de el si ii cereau sfaturi”, spune Valeria Cioroianu.

Prietena a insistat sa renunte

Parintii lui Adrian Cioroianu inca mai au emotii legate de faptul ca baiatul lor a ales cariera politica. „Stiti ca lumea este asa cum este, in politica iti gasesti usor adversari”, spune Valeria Cioroianu.

Mama politicianului ne-a dezvaluit ca prietena acestuia le-a telefonat imediat ce a aflat de nominalizare. „Ne-a rugat sa intervenim pe langa el sa nu accepte postul de ministru, dar el a acceptat”. (Petre Cojocaru)