Nici nu ne-am obişnuit bine cu ideea că Bucureştiul are cel mai mare număr de infectaţi cu coronavirus, deci este un punct roşu pe harta pandemiei, că, hop, Capitala este iar trecută la roşu. Dar pe o altă hartă. Cea a poluării. Aerul otrăvit care atacă plămânii ca și COVID-19.
Pe data de 26 martie, aparatele de înregistrare a calităţii aerului au piuit din nou a alarmă. Poluare mare în Bucureşti. De unde? Că lumea stă mai mult prin case şi nu prea poluează.
Aceasta ar fi cea de-a patra mare poluare din luna martie care loveşte direct în plămâni Capitala, mai ceva decât virusul la modă.
Prima a fost de Mărțișor, când, în ciuda tuturor manevrelor, am descoperit că poluatorul a fost CET Grozăvești. A aflat și ministrul Mediului Costel Alexe, dar a secretizat un parte din raportul comisarilor de la Garda de Mediu, iar pe șeful lor l-aschimbat din funcție. Tot atunci, domnul ministru a uitat să spună că Garda de Mediu, pentru a putea acţiona rapid, a cerut de la minister lista cu posibilii poluatori. A primit una, cuprinzând 52 de firme. Din ea lipsea însă fix CET Grozăveşti. Adică, exact vinovatul.
Cea de-a doua poluare a avut loc pe 17/18 martie, când aparatele de măsură au piuit a alarmă de aer otrăvit. Comisarii au fost trimiși pe teren, dar nu au depistat niciun poluator. Apoi, pe 20/21, când iar aparatele i-au indicat poluare, ministrul Alexe a înregistrat primul succes. A postat şi un filmuleţ de acţiune pe reţelele de socializare, așa cum v-am arătat în articolul anterior. Era un fel de desant al celor de la Garda de Mediu, sprijiniţi de forţe de ordine şi de pompieri. Poluatorii erau niște țigani din zona comunelor Sinteşti Vidra, care ardeau noaptea nişte cabluri. Un foc întins pe 100 metri pătrați, a spus Poliția. Greu de crezut că a putut trimite otrava peste București.
Am lansat atunci o informaţie, pe care am primit-o din interirorul ministerului. Că, de fapt, nu fusese nicio poluare. Ci doar s-a umblat la soft-urile aparatelor, ca să indice poluare. De ce? Pentru a crea un bun prilej ministrului Costel Alexe să mai iasă şi el în faţă. Omul vânează postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi de când cu coronavirusul, nu-l mai băga nimeni în seamă. Evenimentul zilei a cerut atunci să se verifice, de către un specialist independent, dacă nu s-a umblat la aparate. La soft-uri, mai exact. Nu s-a întâmplat asta.
Pe 26 martie, iar balamuc cu aparatele. Numai că de data asta, nu a mai fost nici desant la Sinteşti, nici cabluri arse, nici bucureşteni înecându-se când trăgeau aer în piept, nici trafic suprapoluant, nimic. Poluarea e arătată doar de aparate şi atât. Cine a poluat, totuşi?
Primarul Geneal Gabriela Firea a postat pe pagina ei de socializare: „Mai avem Garda de Mediu? Mai avem ministru al Mediului? Şi nu, nu, nu inversiunea termică existentă produce poluare! Din cauza acestui fenomen nu se pot dispersa pulberile în suspensie. Arde iar vreun CET 'puţină' păcură, să scape de ea? Şi de noi?? Softul celor 6 aparate de măsurare a calităţii aerului, ale Agenţiei de Mediu, din subordinea Ministerului Mediului, poate indica exact ce tip de poluare este. Dacă se doreşte... Dacă există respect faţă de cetăţeni".
Așadar, cine a poluat dacă tot au semnalizat aparatele? Verifică cineva dacă aceste aparate funcţionează corect, că poate a intrat coronavirus şi în ele? Evenimentul zilei reia solicitarea și, de data aceasta, îi cere primului-ministru Ludovic Orban să dispună un control profesionist ca să aflăm și noi cine ne otrăvește aerul.