După atacul de la Pearl Harbor, în decembrie 1941, guvernulul american a încercat să rezolve rapid "problema japoneză" şi a închis peste 110.000 de japonezi, majoritatea cetăţeni americani, sub pază armată, în lagăre de concentrare.
În centrul de la Manzanar, în California, au trăit ani de zile 11.000 de suflete. O serie de fotografii incredibile, realizate de Ansel Adams, renumitul fotograful peisagist, ilustrează viaţa cotidiană celor care au stat în lagăr până la finalul războiului. Imaginile au fost realizate în 1943.
Cele mai apreciate fotografii vor fi expuse la Skirball Cultural Center din Los Angeles, din luna Octombrie.
Unele dintre aceste fotografii pe care Adams le-a făcut la Manzanar au fost publicate în controversata sa carte "Născuţi liberi şi egali". Publicat în 1944, atunci când războiul încă nu se terminase, apariţia cărţii în care era dezvăluit modul cum erau trataţi cetățeni americani în tabăra de detenție, pe care Adams l-a numit "exod forţat", n-a fost bine primită.
Sentimentele anti-japoneze erau aşa de profunde încât cartea Adams a fost scoasă din magazine şi, în unele cazuri, a fost arsă în stradă.
Într-o scrisoare, Adams, care a murit în 1984, a mărturisea: "Colecţia Manzanar reprezintă fotografii document importante şi am încredere că îşi vor găsi locul în istorie, într-o bună zi. Scopul muncii mele a fost acela de a arăta modul în care aceste persoane, care suferă o mare nedreptate - li-au pierdut propietăţile, afacerile, munca de o viaţă - au depăşit sentimentul de înfrângere şi disperare prin construirea unei comunităţi într-un arid (dar magnific)"