Firijba Vâlcii, satul ascuns de pădure şi vechi dinaintea lumii, cum i se mai spune, a dat un cercetător la NASA.
Este voba despre un copil care a crescut în condiţii mai mult decât modeste, dar care a reuşit să-şi depăşească acea condiţie de om condamnat la eşec social din cauza destinului potrivnic.
Alexandru Chimba s-a născut într-o familie numeroasă, cu şapte fraţi alături. Tatăl lui era tăietor de lemne, iar mama nu se dădea la o parte să ia în cârcă buştenii doborâţi de soţ. Dintre cei opt copii, trei au murit până au împlinit 5 ani. Alexandru era elev la şcoală când a început războiul. Domnul Miu, învăţătorul copilului a înţeles repede că Alexandru era captivat de cer şi iubea stelele.
La Miu a găsit Alexandru prima carte despre planete şi cu sistemul solar. Când războiul s-a terminat, copilul de 11 ani a fost trimis la Râmnicu Vâlcea, la o mătuşă din partea tatălui.
Alexandru a terminat primul şcoala gimnazială şi mai departe a fost ajutat de un profesor de matematică pentru a veni la Bucureşti. În clasa a X-a, Alexandru analiza teoriile despre despre galaxii şi era considerat un geniu.
În anul doi de la Facultatea de Matematică, adolescentul genial dispare din ţară. Este pornită o amplă operaţiune a Securităţii în Firijba. Satul este răscolit, iar două surori îşi pierd locurile de muncă din cauza plecării lui.
În primăvara anului 1990, în faţa primăriei din Popeşti, a oprit o maşină din care cobora Alexandru. „Lixandru lui Uca? Tu eşti Lixandru a’ lui Uca?”, i-a spus o femeie care îl recunoaştea. În Firijba nu mai era nimeni dintre ai lui. Tatăl murise în 1981, iar mama în ’86. Mai trăia doar o soră la Mioveni.
În tot acest timp de la fuga din ţară până la revenire, Alexandru Chimba ajunsese la NASA şi se stabilise în Maine, SUA. Genialul român a pregătit, alături de alţi colegi, programul Mars Pathfinder. Cercetătorul a mai venit în 2008 la Popeşti şi, conform ramnicuvalceaweek.ro, se spune că ar dori să realizeze un sat de vacanţă în stil american, chiar în Firijba.