Pentru a scăpa de focarul de mizerie inimaginabilă, de la groapa de gunoi a orașului, Primăria Cluj Napoca a pus la bătaie 500.000 de euro pentru un proiect în premieră pentru România.
Locuitorii săraci de la groapa de gunoi a Clujului, care trăiesc din reciclarea materialelor refolosibile, se pot muta în locuințe în toată regula iar chiria va fi plătită de Primăria Cluj Napoca.
Emil Boc, primarul Clujului, a anunțat că ajutorul de chirie se va plăti integral sau parțial, în funcție de venitul pe care beneficiarul îl are împreună cu familia. Dacă timp de un an, cel în cauză nu se va putea angaja, ajutorul de chirie va putea fi prelungit pentru maxim 24 de luni. În total, timp de trei ani, cei care locuiesc la Pata Rât vor putea beneficia de sume cuprinse între 900 și 1.400 de lei.
În afară de persoanele sărace, de acest ajutor de chirie pot beneficia și persoanele care sunt victime ale violenței în familie. Pentru aceste cazuri, venitul maxim este de 1.500 de lei/membru de familie. În cazul persoanelor sărace care trăiesc din ce adună de la groapa de gunoi, , venitul maxim luat în calcul este de 738 de lei/membru de familie.
”Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat un proiect, în premieră naţională, pe componenta victimelor în familie care, pentru prima dată în România, beneficiază de o subvenţie pentru a-şi putea găsi chirie. De asemenea, proiectul vine să-i sprijine pe toţi cei care se află într-o stare de marginalizare socială sau în risc de marginalizare socială, adică nu au loc de muncă, nu au suficiente venituri pentru întreţinerea, la şcoală, a copiilor, şi a acoperi cheltuielile pe care le au cu chiria sau cu utilităţile. Scopul este să nu îi lăsăm pe oameni să se scufunde în sărăcie. Subvenţia chiriei, parţială sau integrală, se acordă pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire de 24 de luni, sumele fiind cuprinse între 900 şi 1.400 de lei pe lună”, a spus Emil Boc.
Trebuie să accepte să muncească
Singura condiție impusă de Primăria Cluj Napoca, celor care doresc să primească ajutorul de chirie este să accepte să muncească. Inspectorii Primăriei Cluj Napoca împreună cu angajații Agenției de Șomaj Cluj, le vor căuta acester persoane locuri de muncă. Dacă două oferte sunt refuzate atunci ajutorul de chirie va fi oprit imediat.