Legislaţia în vigoare prevede ca la fiecare stână, numărul de câini ciobăneşti să fie proporţional cu numărul de oi. Mai exact, la fiecare 100 de oi, este permis un câine de pază.
Prea puţin, spun ciobanii, în condiţiile în care, în permanenţă, sălbăticiunile dau târcoale mioarelor. Suficient, consideră vânătorii, luând în calcul numărul de reclamaţii primite.
Crescătorii de oi din Valea Jiului se plâng că în această iarnă, mai mult decât oricând, au avut de-a face cu haitele de lupi înfometaţi, care au dat atacul la stânele de oi.
Pagubele nu sunt de neglijat, iar oamenii susţin că lupii s-au înmulţit atât de mult, încât nu-şi mai găsesc hrana, şi hămesiţi, le fac ravagii printre mioare. Nici câinii ciobăneşti, mulţi dintre ei în stare să alunge şi ursul, nu mai fac faţă, pentru că sunt prea puţini. Legea nu permite decât un câine la 100 de oi, iar majoritatea crescătorilor au turme mici, de până în 150 de mioare.
Degeaba au doi câini, pentru că nu se pot opune unei haite de lupi. „Noaptea, a trebuit să facem larmă, ca să nu vină lupii la stână. A fost iarnă grea şi n-au avut de mâncare. Dacă eram în munte acum, cred că din 80 de oi, dacă mai rămâneam cu 10. Lupii s-au înmulţit şi au ieşit din pădure, au coborât pe dealuri, la ţarcul unde ţinem oile. Cred că ar trebui să mai stârpească din ei, că ne vor ataca şi pe noi”, spune Ionel Stâmb, un crescător de oi din Valea Jiului.
sursa: