Dimitrie Cantemir, muzicianul, omagiat la Bruxelles

Dimitrie Cantemir, muzicianul, omagiat la Bruxelles

Institutul Cultural Român de la Bruxelles a omagiat ieri personalitatea enciclopedică a lui Dimitrie Cantemir.

 În cinstea fostului domnitor al Moldovei, în cadrul Festivalului Internaţional de Arte Europalia Turcia, Jordi Savall şi ansamblul Hesperion XXI  au pus în scenă un regal muzical. Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Artelor Frumoase (Bozar) din Bruxelles, instituție de referință pentru viața culturală a capitalei europene. Domnitor al Moldovei şi figură de prim ordin a culturii române și europene, Dimitrie Cantemir (1673-1723) este recunoscut pentru contribuţia sa fundamentală în domeniul componisticii, a artei interpretative şi a didacticii muzicale. Programul concertului a îmbinat compoziţiile lui Cantemir din tratatul ştiinţific „Cartea ştiinţei muzicii (Kitab-i-musiki)”, scris de savant în limba turcă, cu piese tradiţionale din tezaurul muzical al evreilor sefarzi şi al armenilor trăitori la Istanbul, în secolul al XVII-lea.

 „Cartea ştinţei muzicii a lui Dimitrie Cantemir este un document excepţional sub multiple aspecte: mai presus de toate, ca sursă fundamentală a cunoaşterii teoriei, stilului şi formelor muzicale ale veacului XVII, dar şi ca mărturie de prim ordin despre viața muzicală a uneia dintre cele mai importante ţări din Orient”, descrie virtuozul violist, compozitor şi dirijor catalan Jordi Savall această importantă culegere de muzică instrumentală.

Jordi Savall, muzician cu reputație mondială, a înregistrat și editat peste 120 de albume, iar repertoriul său cuprinde de la muzică medievală, renascentistă și în special barocă la cea a secolului XIX. În 2009, a lansat albumul „Istanbul. Dimitrie Cantemir 1673-1723. Le Livre de la Science de la Musique”, produs de propria sa casă de discuri, din Paris.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul face parte din programul Festivalului Europalia Turcia (6.10.2015-31.01.2016), ediţie aniversară a celei mai mari manifestări dedicată artelor din Belgia. Începând cu 1970, manifestarea bienală pune în valoare patrimoniul şi diversitatea culturală a unei ţări invitate.

Concertul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles în parteneriat cu Bozar, Europalia şi centrul cultural turc Yunus Emre Bruxelles. Evenimentul constituie punctul de plecare al unei strategii de promovare a patrimoniului cultural şi a creativității româneşti în cadrul festivalului Europalia.