Diaz, o pată de sânge care a marcat conştiinţa Berlinalei
- Alexandra Olivotto
- 15 februarie 2012, 23:48
"Diaz – Don’t Clean Up this Blood" a fost întâmpinat cu aplauze la Berlin. Pe covorul roşu s-au aflat producătorul Mandragora Movies, Bobby Păunescu, Monica Bîrlădeanu şi Cosmin Seleşi.
Lungmetrajul "Diaz – Don’t Clean Up this Blood", de Daniele Vicari, coprodus de Domenico Procacci, Bobby Păunescu şi Jean Labadie, a avut la bază un scenariu scris de Daniele Vicari şi Laura Paolucci, iar din distribuţia lui fac parte Jennifer Ulrich, Monica Bîrlădeanu, Claudio Santamaria, Elio Germano şi Cosmin Seleşi.
Premiera a avut loc la Berlinală într-o sală cu peste 1.800 de locuri, iar aplauzele de după vizionare au continuat minute în şir.
Subiectul a suscitat interes şi la conferinţa de presă a filmului, care a fost monopolizată de jurnaliştii italieni.
"Diaz – Don’t Clean Up This Blood" prezintă evenimentele din ultima zi a Summitului G8 de la Genova, când peste 300 de agenţi ai forţelor de ordine au dat buzna în incinta şcolii "Diaz". A fost numită "noaptea voluntarilor" datorită prezenţei masive a celei mai mari părţi a unităţilor forţelor de ordine. În ceea ce comandorul Fournier descria ca fiind un "măcel mexican", 93 de oameni au fost bătuţi şi arestaţi, deşi nu au opus rezistenţă. Cei mai mulţi dintre ei erau tineri şi jurnalişti străini care dormeau, fiind cazaţi în şcoală.
Tortură în lagăr
Raportul Poliţiei se referea la o "percheziţie" pentru că se suspecta prezenţa activiştilor blocului negru în clădirea şcolii. Purtătoarea de cuvânt a Poliţiei a spus mai târziu că 63 de certificate medicale făceau referire la afecţiuni anterioare. Mulţi dintre pretinşii activişti descoperiţi în spital fuseseră arestaţi pentru intenţie de conspiraţie, deteriorarea şi jefuirea clădirilor, opunerea de rezistenţă la arest, posesie ilegală de arme. După ce au fost bătuţi în clădirea şcolii şi supuşi unor suferinţe în spital, 50 dintre cei arestaţi au trecut printr-o tortură îngrozitoare în barăcile din lagărul de concentrare din Bolzaneto. Aceştia au fost trimişi acasă în ţările lor abia câteva zile mai târziu, fiind acuzaţi de terorism.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xbp5Bc-GXEw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 2001 e anul în care poliţia italiană a desfăşurat un raid brutal într-o şcoală din Genova
PERSPECTIVĂ
Controverse în Italia
"Diaz" a fost boicotat în Italia, iar Vicari şi Procacci au vorbit despre asta la conferinţa de presă. Lungmetrajul, la care regizorul a lucrat trei ani, a fost greu de finanţat. Când s-a aflat că realizatorii vor să discute cu poliţiştii implicaţi, cei care se aflaseră în şcoală au fost reticenţi în comunicarea cu Vicari.
Filmul arată evenimentele din perspectiva protestatarilor, a poliţiştilor şi a jurnaliştilor într-un mod echilibrat, dar Vicari este zgârcit cu detaliile. Mai multe explicaţii referitoare la motivul violenţei poliţiştilor şi crezurile protestatarilor ar fi fost necesare. PRODUCȚIE. Regizorul Daniele Vicari, pe platourile de filmare