NATO şi aliaţii trebuie să ofere susținere și sprijin autorităţilor de la Kiev pentru consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor venite din Rusia. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi au purtat în discuții în contextul pregătirii Reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor aliate de la Bucureşti.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au discutat despre situația din Ucraina, cu prilejul conversației telefonice pe care au purtat-o. Informația a fost prezentată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
Cei doi demnitari au fost de acord că, în actualul context de securitate, NATO şi aliaţii trebuie să ofere sprijinul necesar autorităţilor de la Kiev pentru consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor.
Ministrul afacerilor externe a subliniat sprijinul constant acordat de România Ucrainei, menţionând inclusiv decizia recentă de a contribui la Pachetul Cuprinzător de Asistenţă pentru Ucraina, pus la dispoziţie de NATO, cu 400.000 de euro.
Cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirii reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care va fi găzduită la București, în perioada 29-30 noiembrie 2022. Aceștia s-au pus de acord cu privire la substanţa şi priorităţile de agendă şi documentele care urmează să fie adoptate de către miniştrii participanți.
Importanța reuniunii de la București
Ministrul Bogdan Aurescu şi Secretarul General al NATO au evidenţiat importanţa discuţiilor de la Bucureşti. În cadrul acestora se va evalua, cu prioritate, procesul de implementare a deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid. Ministrul Aurescu s-a referit la faptul că evenimentul de la Bucureşti va fi centrat pe reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică şi a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.
„Șeful diplomației române a evidențiat importanța deosebită a acestui eveniment pentru România, prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008. În același timp, ministrul român a subliniat și semnificația simbolică a reuniunii pe care o va găzdui la București, în contextul împlinirii a 20 de ani de la primirea de către țara noastră a invitației de aderare la NATO, la Summitul de la Praga, din noiembrie 2002, precum și având în vedere că acesta va fi primul eveniment de nivel înalt al NATO desfășurat într-un stat aliat de pe Flancul Estic după declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, se arată în comunicatul de presă.
În acest context, secretarul General NATO a mulţumit demnitarului român pentru pregătirile în vederea găzduirii la Bucureşti a reuniunii ministeriale, precum şi pentru leadershipul ţării noastre pentru avansarea unor subiecte de interes imediat pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în ceea ce priveşte promovarea politicii Uşilor Deschise a NATO, precum şi în vederea sprijinirii partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. Aceste state sunt invitate şi vor participa la reuniunea programată pe 29 noiembrie la Bucureşti.
La Reuniunea de la Bucureşti, pe lângă şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre NATO, Secretarul General al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei, după cum relatează MAE, în comunicatul de presă.