Diaconescu: Este exclus să nu se decidă până la sfârșitul anului aderarea la Schengen

Invitat în emisiunea ”După 20 de ani”, difuzată astăzi de Pro TV, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a susținut că este "aproape exclus" să nu se decidă până la sfârșitul anului aderarea țării noastre la Schengen. Totodată, Diaconescu a spus că agenda relaţiei politice cu Rusia trebuie "upgradată", iar România se aşteaptă în acest sens la "o atitudine ceva mai substanţială" a Moscovei după realegerea lui Vladimir Putin.

"Promisiunea Olandei este ca, după evaluările simultane din iunie a acestui an, atât în ceea ce privește progresele de etapă, pe Mecanismul de Control şi Verificare (MCV), cât şi în ceea ce priveşte evaluarea generală în legătură cu soarta MCV după cinci ani de aplicare, să ia o decizie până în luna septembrie. Preşedintele Comisiei Europene i-a spus premierului Ungureanu, ne-a spus tuturor faptul că va insista ca până în septembrie acest deziderat să fie realizat. Sunt prudent optimist, ca să spun aşa", a declarat Cristian Diaconescu. Întrebat dacă există "un plan B" referitor la situaţia în care aderarea la Schengen să fie amânată şi după septembrie, Diaconescu a spus că, în opinia sa, este "aproape exclus ca până la sfârşitul anului să nu se ia o decizie", amintind totodată că Olanda este al treilea partener economic al României şi nu are o atitudine negativă din acest punct de vedere.

"Vreau să vă spun că a lua o decizie într-un sens sau altul nu este numai obligaţia României. Este obligaţia statelor membre ale Acordului Schengen, care, cum vă spuneam, au depăşit cu un an acest termen. Este obligaţia UE pentru că o atitudine este obligatorie faţă de un partener.(...) România a făcut eforturi şi cheltuieli care au reprezentat economii pentru alte state aflate în interiorul UE. Nu vreau să fiu resentimentar, dar asta e situaţia", a mai spus Diaconescu. Relația cu Rusia Pe de altă parte, ministrul de externe a spus că agenda politică a României cu Rusia " trebuie upgradată". Diaconescu a arătat că există aşteptări din partea română pentru "o atitudine ceva mai substanţială" a Moscovei, după realegerea lui Vladimir Putin în funcția de președinte.

"Nu sunt eu în măsură să dau eu o evaluare personală, dar, sigur, ne aşteptăm, am văzut câteva declaraţii, ca intenţia lor de a avea o atitudine ceva mai substanţială pe politica externă”, a spus ministrul de Externe. 

Întrebat despre relaţia României cu Gazprom, Diaconescu a spus că nu se poate pronunţa, însă susţine ideea ca palierul negocierii economice să nu interfereze cu cea politică. "Din punctul nostru de vedere, nu se poate pune problema niciunui fel de concesii între planul economic şi planul politic. Sub nicio formă. Planul politic funcţionează pe principii de egalitate", a spus Diaconescu. Ministrul de Externe a adăugat că partea română încearcă reluarea activităţii comisiei mixte referitoare la tezaur, adăugând că nu poate da multe detalii despre funcţionarea acesteia pentru că trebuie întrebaţi preşedinţii român şi rus ai comisiei. "Din păcate, preşedinţii comisiilor nu sunt guvernamentali, sunt din zona societăţii civile, academice. Da, din păcate, pentru că dacă ar fi fost din zona guvernamentală şi partea rusă ar fi acceptat acest lucru, în momentul acesta aş fi fost în măsură să vă dau un răspuns (...) Ce putem noi face este de a genera constituirea acestei comisii mixte. Evident că interesul părţii române trebuie să fie complex din acest punct de vedere şi nu numai pe dimensiunea diplomatică", a punctat el. Cristian Diaconescu a subliniat că dovada că tezaurul românesc mai există în Rusia este reflectarea acesteui subiect în acordul conex la Tratatul politic de bază din 2003. "O dovada juridică, eu la acest lucru mă pot referi. Reflectarea în acordul conex la Tratatul politic de bază din 2003 a faptului că tezaurul există, tocmai de aceea s-a înfiinţat şi o comisie interguvernamentală între cele două ţări, ca să evalueze acest tezaur", a spus ministrul.