Boala care face ravagii la nivel global. O treime din populație este afectată. Ce simptome apar și cum să nu le confunzi

Diabetul este una dintre cele mai des întâlnite probleme de sănătate. De cele mai multe ori, oamenii nu știu să interpreteze corect simptomele, confundându-le cu stări de oboseală. Din această cauză, diabetul este întâlnit la o treime din populația globală.

Diabetul este una dintre cele mai des întâlnite probleme de sănătate. Statistic vorbind, o persoană din trei, cu diabet, nu știe că are această boală pentru că semnele bolii sunt subtile.

Simptomele sunt înșelătoare și pot fi oricând confundate cu o stare de oboseală excesivă. Simptomele la care toată lumea ar trebui să fie atentă:

1. Setea excesivă este unul dintre primele semne de diabet. Nevoia constantă de a bea apă, gura uscată şi urinarea frecventă sunt demne de îngrijorare, precum și pierderile sau creşterile inexplicabile în greutate. 

„Diabetul este o boală extrem de perfidă pentru că o lungă perioadă evoluează fără niciun semn. Când apare setea, urinarea, boala este deja într-o fază extrem de avansată.”, avertizează medicul Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

2. Durerile de cap sunt alte simptome la care oamenii ar trebui să fie atenți. Pe măsură ce nivelul glicemiei creşte, apar simptome adiţionale precum dureri de cap, vedere înceţoşată sau senzaţia de slăbiciune.

3. Infecțiile reprezintă o altă problemă. Mai târziu apar şi alte complicaţii: tăieturile simple şi rănile superficiale se vindecă foarte greu, apar frecvent infecţii urinare şi mâncărimi.

4. De asemenea, disfuncțiile sexuale pot avea legături cu diabetul. Statisticile arată că până la 70% dintre bărbaţii cu diabet au probleme de potenţă. Diabetul afectează vasele de sânge şi terminaţiile nervoase din zona genitală, ceea ce face erecţia şi orgasmul dificile. La femei, apare uscarea vaginului. 

„Diabetul este însoţit chiar de la debut de foarte multe complicaţii, de aceea el trebuie prevenit. Dacă e depistat prediabetul se poate preveni convertirea acestuia în diabet.”, explică medicul Nicolae Hâncu, conform Timpul.md.