Dezvoltatorii îi pot sili pe clienţi să achite locuinţele

Antecontractele de vânzare-cumpărare pentru apartamentele noi, semnate în stadiu de proiect ascund numeroase capcane.

Clienţii care au contractat locuinţe în faza de proiect, dar nu se mai califică acum pentru un credit, pot fi obligaţi de dezvoltatori să achite locuinţele prin executarea silită a veniturilor. Asta pentru că unele precontracte nu cuprind doar pierderea avansului, ci permit vânzătorului să solicite instanţei să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare, obligându-l astfel pe cumpărător să achite toată suma, scrie în ultimul număr al revistei „Capital”. În prezent, există circa 10.000-15.000 de locuinţe noi în construcţie şi între 3.000 şi 5.000 de promisiuni de cumpărare ale potenţialilor clienţi. Avansul e ca şi pierdut Surse din piaţă spun că, în prezent, doar 20% dintre aceştia îndeplinesc noile cerinţe. În aceste condiţii, pierderile românilor care au acceptat să finanţeze construcţiile dezvoltatorilor imobiliari se pot situa între şapte şi zece milioane de euro.

Majoritatea antecontractelor prevăd cel puţin trei posibilităţi, în cazul în care cumpărătorul rămâne fără finanţare. În primul rând, este vorba despre amânarea datei de semnare, în eventualitatea în care clientul ar putea obţine capitalul necesar.

Băncile lungesc perioadele de finanţare pentru constructori

A doua variantă este pierderea avansului dat de viitorul cumpărător dezvoltatorului, în cote cuprinse între 50% şi 70%, până la 100% din valoarea acestuia, în funcţie de ce stipulează fiecare contract.

A treia posibilitate este „solicitarea în instanţa de judecată a pronunţării unei hotărâri prin care cumpărătorul să fie obligat la plata restului de preţ, hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare”, aşa cum spune Aurelian Nicolae, director de marketing şi vânzări Conarg Real Estate. Potrivit avocatului Radu Pricop, un astfel de exem plu sunt antecontractele concepute de compania Hercesa.

În prezent, băncile caută o soluţie pentru ieşirea din blocajul imobiliar şi au pregătit reeşalonări ale creditelor pe perioade de 40 şi chiar 45 de ani, pentru cei care nu se mai încadrează în noile condiţii de finanţare. Majoritatea pachetelor de criză se adresează dezvoltatorilor.