Dezvoltarea ambelor maluri ale Nistrului, finanțată generos de Suedia și Marea Britanie

Sursa foto: PNUD RM

În localitățile Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului, sunt create șase microgrupuri economice, finanțate de Suedia și Marea Britanie. Agenții economici de acolo s-au asociat și își vor fortifica posibilitățile de export și obținere de venituri decente. Mecanismul practic stabilit va fi cooperarea reciproc avantajoasă.

Microgrupurile au fost selectate în baza unei analize de convergență economică. Finanțatorii au ținut cont de potențialul de creștere al antreprenorilor motivați de pe ambele maluri ale Nistrului. Posibilitatea de creare sau îmbunătățire a locurilor de muncă a fost una dintre condițiile forte ale agenților economici cooptați.

Peste 80 de agenți economici vor identifica noi piețe de export în UE

Cele șase microgurupi economice din Republica Moldova reunesc agenți economici din agricultură, apicultură, turism și fabrici de confecții. Beneficiază de finanțarea Suediei și Marii Britanii, prin intermediul unui proiect, derulat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare privind fortificarea capacităților de export pe malurile Nistrului. Majoritatea agenților economici s-au asociat, pentru a depăși gravele probleme de desfacere a producției și accederea pe noi piețe. Să exemplificăm.

Micro-clusterul de fructe „Fruit Export Hub” reunește 15 agenți economici din Șoldănești și Camenca, cu o producție de circa 10 000 de tone de fructe. Microgrupul urmărește dezvoltarea unui hub comun de export către piața UE.

Din micro-clusterul „Moldova Textile Export” fac parte zece fabrici și ateliere de confecții din Rezina, Râbnița și Șoldănești. Agenții economici vizați vor identifica noi piețe de export, prin activarea unui marketing comun.

O singură Casă Mare, pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului

Antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului doresc vânzări directe, în țările europene

 „Riviera Nistrului” este un microgrup turistic al celor 24 de agenți economici din localitățile învecinate lacului de acumulare Dubăsari, numit în popor „Marea Moldovei”. Este cel mai mare bazin din Republica Moldova. Dezvoltarea unei destinații turistice unice acolo – „Riviera Nistrului”, care să redevină principală destinație turistică în Republica Moldova – este scopul suprem al agenților economici. Apoi, atragerea turiștilor din republică și diasporă reprezintă al doilea mare obiectiv.

 Micro-clusterul în domeniul strugurilor de masă  aparține celor 13 agenți economici din Ștefan Vodă, Căușeni, Slobozia și Grigoriopol. Ei susțin că vor să depășească problemele comune în exporturile pe piețele europene și în integrarea în lanțurile valorice tot mai sofisticate ale supermarketurilor pan-europene. Agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului doresc obținerea vânzărilor directe, eliminând intermediarii și facilitând accesul la principalii traderi agroalimentari din UE.

Oferte competitive mai mari din Republica Moldova și accesarea directă a rețelelor de comerț europene

 Micro-clusterul din domeniul legumelor din zona Nistrului de Jos reprezintă o inițiativă care adună 12 agenți economici, specializați tradițional în producția de legume din Ștefan Vodă, Slobozia, Grigoriopol și Căușeni. Scopul acestui hub ar fi să dezvolte o infrastructură comună pentru ambalare și export, prin agregarea producției și formarea unor oferte competitive mai mari, accesând direct rețelele de comerț europene.

Microgrupul apicol din Căușeni, Slobozia, Grigoriopol și Basarabeasca include 12 agenți economici, care gestionează în total peste 3 500 de familii de albine. Crearea unui hub apicol comun trans-riveran, folosind infrastructura existentă de procesare a produselor apicole din satul Zaim, raionul Căușeni – este ideea de bază a microgrupului. Agenții economici respectivi vor să dezvolte un integrator trans-riveran, pentru procesarea și exportul mierii și produselor apicole, în beneficiul producătorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Fiecare microgrup economic de pe Nistru va primi câte 200. 000 de dolari

Până la finele anului 2024, microgrupurile economice în cauză vor fi instituționalizate oficial. Fiecare dintre acestea va primi câte 200 000 de dolari pentru implementarea proiectelor și inițiativelor, contribuind astfel la consolidarea colaborării și dezvoltării economice pe ambele maluri ale Nistrului. Finanțatorii sprijină dezvoltarea și altor 11 microgrupuri economice, specializarea inteligentă fiind motorul dezvoltării lor, la nivel local.