Dezvăluiri şocante din culisele firmelor lui Dan Condrea. Dezinfectarea spitalelor din România este făcut de puşcăriaşi, hackeri, fete din Republica Moldova şi rackeţi

Preşedintele Alianţei Medicilor din România, Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic Bucureşti, afirmă că organizaţia pe care o reprezintă contestă testarea făcută de Ministerul Sănătăţii prin care s-a verificat dacă diluarea substanţelor dezinfectante s-a făcut în mod corect şi care a stabilit, spre stupefacţia opiniei publice, că 95% din testele din spitale sunt conforme. Pe de altă parte, jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluie cu lux de amănute cine sunt oamenii care conduc Hexi Pharma, firma care a semnat peste 9000 de contracte cu mai multe de 350 de spitale din 40 de judeţe, în condiţiile în care 90% dintre acestea au fost semnate fără licitaţie.

Oamenii despre care vorbeşte Tolontan nu livrează doar dezinfectanți (Hexi Pharma), ci fac și servicii de curățenie (Hexi Cleaning), analizează substanțele (Unilab), au propria clinică (Hexi Med) și arhivează actele spitalelor (Signum Service). Ultimele două, clinica și firma de arhivare, au fost făcute pe bani europeni.

Potrivit tolo.ro, de afacerile pe bani europeni ale grupului deţinut de Dan Alexandru Condrea s-a ocupat Miron Panaitescu. La nici 42 de ani, Panaitescu este un personaj cu ani grei de puşcărie.

Autorecomandat drept genial, cu trei facultăți, Panaitescu a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a delapidat 100 de miliarde de lei de pe bursă. El a fost condamnat definitiv în 2003 la 11 ani de închisoare și e eliberat condiționat pe 24 aprilie 2007. S-a plâns la CEDO, dar a pierdut.

În octombrie 2010, sursele Gazetei îl identifică în grupul Hexi. „Miron s-a regăsit cu Dan Condrea, fostul său coleg de Medicină. Condrea avea nevoie de oameni care să știe manevrele cu banii și, mai ales, de oameni dispuși la orice”, spun colegii lui.

„Panaitescu e peste tot în sistem! E un hacker briliant”, spun colegii.

Discret, Panaitescu se ocupă de aplicațiile pe fonduri europene. Așa vin utilajele pentru clinica Hexi Med, unde el figurează drept director.

Apoi se fondează Signum Service, care ia imediat contracte de arhivare cu spitalele. Brăila, Galați, „Marius Nasta” din București, Vaslui, Ilfov, Spitalul de copii Brașov și altele.

Dar în Hexi nimic nu e așa cum pare. Signum, firmă de arhivare, cumpără pentru Institutul Naționale de Sănătate Publică, 10 tone de sare grunjoasă! E un amestec ca la o casă de nebuni. Apoi, firma se întoarce în stil mare la arhivare, mai scrie tolo.ro

În 2011, Panaitescu adoarme însă la volan, cade de un pod și soția din Republica Moldova îi moare pe loc. Este condamnat la doi ani și nouă luni pentru ucidere din culpă, pedeapsă care se contopește cu restul de executat de 1.323 de zile și rezultă o pedeapsă de 3 ani și 3 luni. Pleacă din postura de director la Hexi Med direct în închisoare, pe 18 decembrie 2015.

Alt personaj important al grupului este Flori Dinu, directorul general la Hexi Pharma.

„Inițial, Flori era un om care apărea din partea Hexi Pharma la licitații. Era frumoasă, atentă și insistentă comercial pe lângă oamenii din spitale”, povestește un om din piață.

Între timp, Flori Dinu devine „legătura vitală între Hexi, Ministerul Sănătății și spitale”, susține aceeași persoană.

„De câțiva ani, Flori Dinu e numai cu nasul pe sus! Dacă ați ști câte legături are cu spitalele și cu mahării din Sănătate! Îi are la degetul mic”, spun surse din Hexi Pharma, recunoscătoare că Flori Dinu „face tot ce e mai greu”.

Medic fără definitivat, șeful suprem al grupului Hexi nu iese în public, nu semnează documentele și nu se afișează cu boșii sănătății. De partea aceasta se ocupă Flori Dinu.

„În schimb, Condrea este cel care gestionează firmele off-shore, face combinațiile financiare, inclusiv returnări de TVA”, spune o sursă din firmă.

Bărbatul de 41 de ani este calculat cu banii ar spune el. „Îngrozitor de zgârcit, ceva patologic”, pretinde un angajat.

Apropiații susțin că are firme deschise în România, Cipru, Germania, Republica Moldova și Bulgaria.

Potrivit lui tolo.ro, actuala iubită a lui Condrea este o tânără de 32 de ani din Republica Moldova, Uliana Ochinciuc.

„După ce a venit Uliana de la Chișinău, chiar nu mai suflă nimeni în firmă! Unul dintre oameni a vrut să reclame ceva la autorități și i s-a spus, calm, că Uliana știe niște rackeți care pentru 5.000 de dolari…”, povesteşte un prieten de familie

Uliana a apărut în firmă cu o verișoară, doi frați gemeni, toți angajați între timp, și cu promisiunea că aduce, dacă e nevoie, și pe amicii pastilați. Nimeni nu s-a îndoit de cuvântul ei și n-au mai existat discuții.

Mai multe detalii puteţi afla accesând tolo.ro

Euractiv a scris, pe 3 mai, că  Institutul Oncologic din București, cel mai mare spital oncologic din România, cumpără direct de la Hexi Pharma soluții dezinfectante . Institutul a cumpărat pe 6 aprilie direct de la Hexi Pharma  dezinfectanți în valoare de peste 100.000 de lei.

În plus, firma de curățenie deținută de Dan Condrea are contract cu Institutul Oncologic. Contractul ar fi fost făcut în așa fel încât firma lui Condrea să fie favorizată.

O altă anchetă, realizată de Rise Project, arată că Dan Condrea cumpăra prin offshore-ul său din Cipru un litru de dezinfectant din Germania cu 7,9 euro.  Offshore-ul controlat de Condrea, CPS Chemical, vinde către firma lui Condrea din România, Hexi Pharma, același litru de dezinfectant, dar cu prețuri între 75 și 100 de euro. Prețul este, așadar, de 10 ori mai mare.

Gazeta Sporturilor a dezvăluit, pe 4 mai, că în 2012 DNA a trimis Parchetului Judecătoriei Sectorului 2 un denunț privind 4 licitații  trucate de spitale la achiziția de dezinfectanți, dintre care 3 erau câștigate de Hexi Pharma. S-a început urmărirea penală, dar în 2014 dosarul a fost clasat, fără ca cineva să fie audiat.

Tot miercuri apare informația potrivit căreia Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a avut opt contracte de furnizare de dezinfectanţi şi produse de curăţenie cu compania Hexi Pharma în perioada 2012-2015. În această perioadă director la Institut era actualul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, arată o analiză a Mişcării Civice Iniţiativa România.

Parchetul General a anunţat, tot miercuri, că a început urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale. Se fac cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor, falsificarea şi substituirea de produse.