În Ucraina este în joc viitorul și libertatea Europei așa cum o cunoaștem. După Ucraina, Vladimir Putin va căuta să intimideze să reinstaureze sfera de influență în statele din Estul și Centrul Europei, ca în perioada sovietică. Este opinia lui Françoise Thom, istoric și specialist în Rusia Sovietică.
Vladimir Putin a lansat ultimatumul la adresa Statelor Unite și NATO, crezând că Occidentul va ceda în fața amenințărilor sale. El a fost încurajat de eșecul pe care l-au înregistrat Statele Unite în Afganistan și a crezut că va reuși același lucru și în Europa. Să-i alunge pe americani și să lichideze NATO ca alianță militară. Este opinia lui Françoise Thom care cunoaște destul de bine realitățile din Rusia.
„Putin a fost atât de impresionat de dezastrul înregistrat de SUA în Afganistan, încât și-a imaginat că îi poate alunga pe americani din Europa cu o cacealma bine orchestrată. Așa se explică și ultimatumul din 17 decembrie, pe care Kremlinul l-a adresat Statelor Unite și NATO. Solicitările Rusiei pentru garantarea securității ar însemna lichidarea NATO ca alianță militară”, a afirmat Françoise Thom.
Potrivit spuselor sale, Vladimir Putin nu dorește doar ca Ucraina să devină neutră, la fel ca Finlanda. Acesta își dorește să transforme regimul de la Kiev într-un stat subordonat, asemenea Belarusului, cu un regim dictatorial, legat de Rusia.
Putin pregătește exterminarea elitelor ucrainene
Dacă va reuși să ocupe Kievul și să preia controlul, următorul obiectiv al lui Putin în Ucraina este să-i extermine elitele, așa cum a făcut și Stalin în anii ‘30
„Mulți europeni sunt sau erau sub iluzia că Kremlinul ar fi dispus să accepte ca Ucraina să fie o țară neutră, după modelul Finlandei. Asta înseamnă a înțelege greșit regimul lui Putin și a uita obsesiile președintelui rus. Putin vrea să transforme Ucraina într-o satrapie, să o înlănțuiască de „lumea rusă” așa cum o înțelege el, cu cultul Rusiei pentru «marele război patriotic», cu regimul dictatorial, corupția, mass-media înregimentate, care respiră ura față de Europa și democrațiile liberale. (…)
Dacă va reuși să preia controlul la Kiev, va încerca să extermine toate elitele naționale ucrainene, așa cum a făcut Stalin în 1930. Putin nu poate tolera apariția unui pol de libertate în «lumea rusă» (…).
Distrugerea statului independent ucrainean este în mod cert un obiectiv prioritar urmărit de Putin, din cauza obsesiilor sale istorice. Dar strategia Kremlinului privind Ucraina nu poate fi separată de realizarea obiectivelor sale pe termen lung în Europa”, a mai spus istoricul francez, într-un interviu pentru Libertatea.
Viitorul Europei depinde de Ucraina
Françoise Thom a precizat că în acest moment, în Ucraina este în joc viitorul Europei. Vladimir Putin se simte amenințat de cei care gândesc altfel decât el și nu se lasă controlați. Iar atât timp cât vor exista națiuni libere în Europa, el va cere „garanții de securitate”. Obiectivul său este de a reinstaura sferele de influență asupra statelor din Europa de Est și centrală, ca în timpul URSS. Drept urmare, dacă va ocupa Ucraina va căuta să intimideze Germania, Franța și Italia, după acest război.
„Kremlinul se simte amenințat de toți pe care nu-i controlează. Așa că atât timp cât vor exista națiuni libere în Europa, Putin va cere «garanții de securitate». După supunerea Ucrainei, va încerca să-și restaureze sfera de influență în Europa Centrală și de Est. Următorul pas se va face fără efort în opinia lui Putin: se gândește că Franța, Italia și Germania vor fi cu ușurință intimidate, având în vedere că au demonstrat că au puțină coloană vertebrală în toți acești ani. Nu ia în calcul că elitele europene se schimbă rapid, pe măsură ce încep să înțeleagă pericolul pe care-l reprezintă regimul Putin”, a mai spus Françoise Thom.
Françoise Thom este un istoric și sovietolog francez, profesor emerit al Universității Sorbona, Paris. Aici predă istorie contemporană. Specialistă în Rusia postcomunistă, a lansat mai multe volume în care a analizat țara și liderii săi, printre care „Limba de lemn” și „Putin și putinismul”, ambele traduse în română la Humanitas.