Dezvăluiri incredibile în plin război! Răsturnare de situaţie în cazul dronei prăbuşite în Croaţia. Legătura cu Rusia

ursa foto. Wikipedia

Mai multe urme de explozibil descoperite pe fragmentele dronei de fabricație sovietică ce s-a prăbușit pe teritoriul capitalei Croației conduc la ideea că aceasta transporta o bombă de aviație. Informația a fost confirmată de ministrul apărării din Croația, Mario Banožić. Drona a survolat România și Ungaria, state NATO, înainte să se prăbușească într-un cartier din Zagreb, joi seara.

Ministrul Apărării din Croația, Mario Banožić a făcut o serie de declarații legate de drona de proveniență sovietică ce s-a prăbușit în Zagreb. El a precizat că pe anumite fragmente ale aparatului de zbor au fost găsite elemente de explozibil. Totodată, ministrul Apărării din Croația a precizat că a fost descoperită și cutia neagră a aparatului de zbor. Drept urmare, se așteaptă ca datele de zbor să fie extrase, pentru a avea mai multe informații.

Drona s-a prăbuşit joi seară într-un parc aflat la 6 km de centrul orașului Zagreb, lângă un campus universitar şi la circa 200 de metri distanţă de un cartier rezidenţial. În campusul rezidențial sunt găzduiți în jur de 4.500 de studenţi. Circa 40 de maşini aflate într-o parcare au fost avariate, însă nu au fost victime.

„Datele despre zbor în sine vor trebui extrase din acestă cutie neagră. Vom compara aceste informații cu celelalte date pe care le-am colectat în cadrul anchetei la care colaborăm cu membrii NATO. Pe baza reflecției care a apărut pe aparatele radar, vom reconstitui locul din care a venit această aeronavă”, a precizat Banožić.

sursa foto: Facebook

Drona transporta o bombă sovietică

El a precizat că au fost descoperite mai multe urme de explozibil, dar și fragmente ale unei bombe de proveniență sovietică. Aceste fragmente vor fi analizate pentru a se stabili tipul de bombă și proveniența acesteia.

„Avem și câteva informații care ne-ar putea ajuta să localizăm precis locul de unde a fost lansată. Sunt elemente care indică faptul că drona putea fi lansată atât din partea rusă, cât și din partea ucraineană. Ancheta va clarifica toate acestea va mai dura un timp”, a mai spus ministrul.

Ministrul a precizat că ancheta urmează să stabilească dacă bomba a explodat în aer, iar drona s-a prăbușit în urma acestei explozii sau dacă a explodat în momentul prăbușirii. El s-a arătat înclinat să creadă că explozia s-a produs în aer. Aceasta deoarece, dacă s-ar fi explodat la sol, bomba ar fi pus în pericol viețile tututor celor 5.000 de studenți din complex.

Sursa foto. jutarnji.hr

Avertismentul premierului croat

Drona, un Tupolev Tu-141 Strizh, este un aparat de recunoaștere de fabricaţie sovietică utilizată în anii 1970 şi 1980. Lung de 14 metri, acest dispozitiv cântăreşte peste 6 tone. Premierul croat, Andrej Plenkovic, a acuzat sâmbătă deficienţele de reacţie în spaţiul aerian al NATO.

„Este evident că reacţia nu a fost bună, nici estimarea nivelului pericolului, nici comunicarea cu celelalte ţări de manieră promptă şi rapidă (...) Este vorba despre un incident care nu trebuie să se repete”, a declarat Andrej Plenkovic, cu prilejul vizitei la locul căderii dronei.

Premierul croat a făcut apel la întărirea şi intensificarea cooperării în acest gen de situaţii în cadrul Alianţei. Potrivit autorităţilor croate, dispozitivul aerian s-a aflat în spaţiul aerian ungar timp de circa 40 de minute, fără ca Croaţia să fie alertată.

„Este spaţiul aerian al NATO, român, bulgar şi croat, şi nu mai putem tolera o astfel de situaţie. Ea nu trebuie să se repete. Era vorba despre o ameninţare evidentă la care ar fi trebuit să reacţionăm”, a declarat Plenkovic.