Dezvăluirea ministrului: Motivul pentru care România importă deșeuri

Dezvăluirea ministrului: Motivul pentru care România importă deșeuri

Neatingerea acestui obiectiv de 50 la sută, asumat prin aderarea la UE, va atrage sancțiuni prin procedura de Infrigement aplicată de Curtea Europeană de Justiție, amenzi care se vor plăti din banii noștri, din banii publici.

Costel Alexe susține că o mare parte din vină o au „operatorii de la gropile de gunoi și administrațiile locale care nu își respectă atribuțiile”, în ceea ce priveește colectarea și reciclarea gunoiului.

Mai mult, din acest an, România riscă să nu mai primească bani de la Uniunea Europeană pentru proiectele de mediu destinate investițiilor în acest domeniu.

„Comisia Europeană nu va mai finanța sistemele de management integrat al deșeurilor (SMID). Asta în condițiile în care Bucureștiul nici măcar nu are un asemnea sistem”, a adăugat ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezent la dezbatere, fostul ministru al mediului, László Borbély, consilier de stat, coordonator Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în Guvernul României a punctat și pe lipsa incineratoarelor de la gropile de gunoi. „Încă de acum șapte ani s-a pus problema construirii de incineratoare, cel puțin în două mari orașe care produc cantități mari de gunoi: București și Brașov”, a spus László Borbély.

În cadrul dezbaterii, în contextul discuțiilor despre impactul gestionării defectuoase a deșeurilor asupra calității aerului, ministrul Mediului, Costel Alexe a anunțat introducerea taxei de depozit pe ambalajele reciclabile. Ministrul a menționat o întâlnire de lucru, care a avut loc la minister „cu toată industria, de la producători, la colectori, la salubriști, pentru că vom introduce în România sistemul garanției pe ambalaje, astfel încât pentru sticle, PET, doze de aluminiu și celelalte ambalaje folosite în comerț, vom introduce această garanție de depozit pentru că nu mi se pare firesc să le vezi întinse peste tot. Să rămână și să fie materie primă pentru industrie”.