Știm deja că la Spitalul Universitar din București situația e destul de complexă: 17 cadre medicale infectate cu Coronavirus și 10 pacienți. Au fost și două persoane decedate în spital, iar personalul cu care pacienții au fost în contact au trecut la autoizolare. Poate că nu s-ar fi ajuns aici dacă...
Situația s-ar putea să fie mult mai gravă la Spitalul Universitar căci, în momentul de față, anchetele epidemiologice sunt în curs. Într-o intervenție televizată, nou director al spitalului, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, a confirmat acest lucru și a spus că, în ultima săptămână, au fost testați medicii și cadrele medicale care au intrat în contact cu pacienții infectați sau posibili pozitivi.
Deocamdată, oamenii au forme ușoare. Cei 10 pacienţi cu COVID-19 au fost transferaţi, conform protocolului, către spitalele din Capitală, care gestionează persoanele infectate cu noul coronavirus.
„Am constatat că aveam pacienți negativi care s-au pozitivat, medici care erau incerți și s-au pozitivat. E un focar și am anunțat autoritățile. Sunt suspiciuni că echipamentul nu a fost cel mai potrivit.
Dacă nu testam, nu ne dădeam seama de situația asta. Măsurile sunt discutate cu DSP, cu Inspecția Sanitară de Stat. Vom limita activitate, temporar. Vom extinde testarea și vom încerca să limităm extinderea”, a spus Cătălin Cîrstoiu.
Directorul Spitalului Universitar a vorbit și de dotările existente în unitate, dezvăluind o situație uimitoare. Spitalul are două aparate de testare PCR și un laborator de microbiologie ce funcționează la secția de obstetrică-ginecologie.
Dacă cineva se preocupa să aducă teste în spital și să testeze personalul medical de la primul semnal…
În spital au fost aduse acum și materiale de protecție, costume, măști, mănuși, dezinfectanți. Profesorul Cîrstoiu a spus că a făcut tot ce a putut într-o săptămână, iar sprijinul Unifarm a fost important în domeniul achizițiilor.