Dezinfectarea și sterilizarea – mituri și realitate (P)

Stock photo portrait of a Caucasian adult woman in black respiratory mask, blue robe and rubber glove showing stop gesture at camera with her hand. Stop coronavirus concept. Copy space.

Pentru a ne proteja cât mai eficient, ar trebui să învățăm să filtrăm informațiile și să ne încredem doar în acele surse dovedite. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să ajungem la sursa știrilor pe care le citim pe Internet. Haideți să vedem care sunt cele mai populare informații legate de siguranță în timpul pandemiei și să verificăm exactitatea acestora. Care dintre ele sunt mituri și care sunt reale?

  1. Masca poate fi sterilizată în apă fierbinte sau în cuptor: MIT

În luna ianuarie, site-urile din China au primit informații publicate de un presupus medic, care recomandă „dezinfectarea la domiciliu” a măștilor de unică folosință. Înregistrarea, care a fost publicată pentru prima dată de un blogger popular din China, a înregistrat peste 60.000 de vizualizări în ianuarie. Videoclipul vă prezintă cum să dezinfectați o mască cu abur care iese dintr-un vas cu apă clocotită. Întregul proces prezentat durează 10 minute.

Site-urile engleze ridică și ele întrebarea dacă masca de unică folosință poate fi sterilizată acasă, de ex. la cuptor, deoarece virusul moare la 70° C. Pentru a răspunde la întrebare, trebuie clarificate câteva concepte. Există pe piață măști de unică folosință (chirurgicale), măști refolosibile, cu filtre, dar și măști tip „barieră”. Avem de-a face cu fiecare dintre ele într-un mod diferit.

Masca de unică folosință - așa cum sugerează și numele - este destinată unei singure utilizări. Fiind creată dintr-o țesătură fără polipropilenă, se caracterizează printr-o permeabilitate ridicată a aerului și, în același timp, un grad ridicat de protecție. Cu toate acestea, își păstrează eficacitatea pentru o perioadă scurtă de timp. Pe de altă parte, o mască necorespunzătoare, folosită sau depozitată incorect, poate fi o sursă directă de infecție. Prin urmare, în spitale, nu sunt folosite astfel de măști, iar dacă se folosesc măști refolosibile, acestea se sterilizează într-o autoclavă.

Măștile refolosibile de tip FFP2 și FFP3, cu un filtru înlocuibil, sunt produse care pot fi reutilizate după sterilizare. Nu uitați că există o diferență între dezinfectare și sterilizare. Prin dezinfectare, scăpăm de majoritatea microorganismelor de pe o anumită suprafață, însă efectuarea acestui proces la temperaturi ridicate folosind produse electrocasnice nu poate fi niciodată absolut sigură. Sterilizarea, adică eliminarea 100% a microorganismelor, se poate face într-o autoclavă. Astfel de dispozitive nu mai sunt destinate doar spitalelor și practicilor medicale. Autoclavele profesionale, mici, ușor de utilizat, sunt disponibile pe piață la un preț convenabil pentru orice client interesat. Ele au început să fie utilizate și în saloanele de înfrumusețare. În prezent, autoclavele reprezintă un ajutor de încredere pentru acestea împotriva pandemiei.

  1. Virusul poate supraviețui pe obiectele de uz cotidian timp de mai multe ore: REALITATE

Virusul COVID-19 poate fi transmis pe cale de „picături” foarte mici. Amintiți-vă, însă, că nu numai contactul direct cu o persoană infectată care strănută poate duce la infecție. „Picăturile” (secreția nazală, saliva) care conțin virusul se pot instala pe diverse obiecte și rămân active timp de ore. Atingând, de exemplu, mânerul ușii cu care o persoană infectată a deschis ușa și apoi propriul telefon mobil, ne supunem la posibilitatea de infecție cu acest virus. Dacă ne atingem fața după utilizarea telefonului - putem să ne infectăm.

The dentist's assistant insert the packaged dental instrument to the autoclave to sterilise. Modern dental equipments.

De aceea, accentul se pune pe dezinfectarea periodică a obiectelor de zi cu zi. Să ne amintim că virusul poate supraviețui pe diverse suprafețe de la câteva ore la chiar câteva zile (cu trecerea timpului, capacitatea sa de a infecta scade):

• pe hârtie și carton - până la 24 de ore;

• pe plastic și oțel inoxidabil - 2-3 zile;

• pe obiectele din cupru - 4 ore.

Să vorbim puțin despre dezinfectarea obișnuită a articolelor, cum ar fi electronicele de consum (în special telefonul mobil), cardurile bancare, cheile, ochelarii, etc., precum și mânerele ușilor, întrerupătoarele de lumină și butoanele interfonului.

Unele elemente sunt ușor dezinfectate cu ajutorul unui dezinfectant, în timp ce altele, în special obiectele din metal sau plastic (bineînțeles cele care nu conțin componente electronice) sunt mai dificil de dezinfectat, cu precădere obiectele metalice a căror suprafață aspră nu permite curățarea minuțioasă cu un agent pe bază de alcool. Cea mai eficientă metodă este autoclava pentru sterilizarea unor articole precum chei, bijuterii, monede și chiar obiecte din sticlă.

  1. Virusul poate fi activ în aer – REALITATE

Deși coronavirusul nu poate supraviețui mult timp în afara unei gazde umane, așa cum am menționat deja, este capabil să supraviețuiască un anumit timp pe diverse suprafețe. Poate fi activ și în aer o perioadă de timp. Potrivit unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din California din Los Angeles, Institutele Naționale de Sănătate și Universitatea Princeton, virusul poate supraviețui în aer mai mult de trei ore (sursa https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-Coronavirus-stable-hours-surfaces). De aceea, este atât de important să respectăm regulile de siguranță - să nu ieșim din casă, dacă nu este esențial, să păstrăm o distanță față de alte persoane în timp ce ne aflăm în public, să ne dezinfectăm minuțios mâinile și să sterilizăm obiectele pe care le folosim. Este, de asemenea, pe deplin recomandată utilizarea măștilor în locurile în care riscul de infecție este mare.

Nu știm niciodată unde poate fi prezent virusul și pe ce articole cu care intrăm în contact. Smartphone-urile și echipamentele electronice trebuie dezinfectate cu produse destinate pentru afișaje și ecrane, deoarece acestea sunt elemente care sunt deosebit de sensibile atât la umiditate cât și la agenți chimici. Șervețele impregnate cu un produs adecvat sau un spray pot fi cele mai bune (de exemplu, soluție apoasă de alcool izopropilic 70%). Trebuie să ștergem cardurile bancare într-un mod similar, mai ales acordând atenție zonei din jurul microcipului. Pentru ochelari, merită să folosim șervețele înmuiate cu un produs special pentru curățarea lor. Cheile pot fi spălate într-un vas cu apă caldă și detergent, deși aici singura metodă complet eficientă este autoclava.

Nu uitați că pulverizarea corpului cu lichide dezinfectante, alcool și lichide conținând clor nu ne protejează împotriva coronavirusului. Lichidele dezinfectante nu au efect de distrugere a virusului, deci nu are rost să pulverizați preventiv corpul cu ele. Astfel de măsuri nu vor ucide niciun virus care a intrat deja în organism. Mai mult, utilizarea dezinfectanților de suprafață sau a agenților pe bază de clor poate duce la reacții alergice, deteriorare sau iritații ale pielii și mucoaselor și chiar ale tractului respirator.

  1. Animalele nu pot transmite coronavirusul: REALITATE

OMS subliniază că nu puteți fi infectați de virusul COVID-19 de la animalele de companie. Nu există dovezi de transmisie posibilă de coronavirus, COVID-19, de la câini sau pisici la oameni. Au existat mai multe cazuri de infecție transmisă de la om la animal (câine din Hong Kong, pisică din Belgia). În ambele cazuri, animalele au suferit o infecție foarte ușoară, la fel ca tigrul de la grădina zoologică din New York, care a fost infectat cu coronavirus COVID-19 în aprilie (tigresa cu un rezultat pozitiv al testului a fost infectată de către tutorul său, care era asimptomatic purtător).

Nu a fost găsită nicio posibilitate de transmitere a virusului între animale sau de infecții secundare de la animale la oameni - susține OMS (sursa: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses#:~:text=symptoms). Însă poate exista cazul de zoonoză inversă, adică o boală cu care o persoană poate infecta un animal. S-a investigat și s-a ajuns la concluzia că există o probabilitate scăzută de a infecta animalele cu virusul comun al gripei, bacterii cauzatoare de angină, mycobacterium tuberculosis, virusul oreionului sau rotavirusul. Astfel de situații apar extrem de rar.

  1. Virusul moare la temperaturi ridicate: MIT

În mass-media au existat multe informații despre pandemia coronavirusului care s-a încheiat în aprilie din cauza creșterii temperaturii aerului. Din păcate, efectul temperaturilor mai ridicate asupra acestui tip de virus nu este încă studiat în amănunt. În același timp, focarele din Spania, Italia, Florida sau chiar Arabia Saudită nu par să susțină această teză.

Datorită presupusei sensibilități a virusului la aer cald, s-a informat, de asemenea, că uscătoarele de mâini care produc aer cald ajută la lupta împotriva virusului. Acest lucru nu este adevărat - eliminăm virusul de pe suprafața mâinilor, spălându-le complet cu săpun (săpunul dizolvă stratul lipidic al virusului) sau dezinfectându-le cu un agent pe bază de alcool. Uscătorul de mâini nu ucide coronavirusul (sursa: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters).

Uciderea virusului necesită temperaturi mult mai mari. În autoclav, datorită presiunii ridicate, se poate obține o temperatură a vaporilor în jur de 130° C, sterilizarea având loc într-o cameră închisă ermetic.

  1. Poți fi infectat cu virusul COVID-19 prin atingerea ochilor: REALITATE

Ca parte a profilaxiei COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății recomandă spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor și abținerea de la atingerea feței, în special în jurul nasului, gurii și ochilor. Coronavirusul se poate transmite prin conductele lacrimogene (sursa: https://www.specsavers.co.uk/coronavirus-staying-healthy). Ar trebui să ne amintim că atât ochelarii de protecție, cât și ochelarii optici de zi cu zi (care nu reprezintă un mijloc de protecție, dar măcar ne împiedică să ne atingem ochii cu mâinile fără să ne dăm seama) ar trebui să fie sterilizați din când în când, astfel încât să nu devină habitatul virusului. Pentru a vă asigura că nu rămân germeni la suprafață, cel mai bine este să sterilizați ochelarii într-o autoclavă.

Ultraviolet sterilizer with ENT medical instruments, closeup view

Cercetările asupra noului coronavirus sunt în desfășurare - aflăm ceva nou în fiecare zi. Este important să ne încredem în informațiile confirmate în urma cercetărilor și nu în zvonurile „care circulă” liber pe internet. Și mult mai important este să dăm prioritate igienei și să respectăm recomandările OMS!