Legile Educației trebuiau să fie dezbătute în timpul ședinței de astăzi, 20 aprilie, din Comisia de Educație a Camerei Deputaților. Ședința s-a oprit brusc din cauza unui scandal generat de votul parlamentarilor.
Comisia de Educație a Camerei Deputaților s-a reunit joi, 20 aprilie, pentru a dezbate Legile Educației. Ședința a fost oprită brusc când s-a ajuns la principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice. Este vorba de amendamentul propus de către Biserica Ortodoxă, dar cu care liderii coaliției nu au fost de acord.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a intervenit de urgență în ședința Comisiei și a întrerupt întâlnirea. Ulterior, el a discutat în privat cu toți social-democrații din Comisie. Ședința a fost suspendată și va fi reluată, după ce toate detaliile vor fi puse la punct. Șefa Comisiei, Natalia Intotero, a spus că discuțiile vor fi reluate vineri, 21 aprilie. Este important de precizat că USR s-a opus acestui amendament.
Senatorul USR, Șefan Pălărie, a spus că amendamentul aprobat este ambiguu și poate genera probleme în interpretările viitoare. „Introducerea termenului «religioase» în loc de «identitare» înseamnă că exprimarea religioasă poate fi invocată în actul de învățământ de orice minoritate religioasă și poate creea probleme pe viitor”, a explicat politicianul.
PSD este de acord cu actuala Lege a Educației
Parlamentarii PSD vor ca actuala formulă a definiției diversității din Legile Educației să nu sufere modificări. Social-democrații au ținut cont de solicitarea făcută de reprezentanții cultelor religioase privind noțiunea de „diversitate”. Așadar, PSD a cerut ca definiția diverisității să fie următoarea: „Diversitatea - respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, religioase, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective”.