Dezbaterea pe ordonanţa creditelor se amână o săptămână

Comisia pentru Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor a amânat astăzi dezbaterea legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă 50/2010 privind creditele populaţiei, întrucât Comisia pentru politică economică nu a dat încă avizul pe proiectul de act normativ.

Asta după ce ieri băncile au adus o serie de propuneri de amendamente proiectului. Dacă parlamentarii le vor adopta sau nu, rămâne de văzut, cert este că "legea nu va trece neamendată", spune Petru Lakatos, membru în comisie din partea UDMR.

"A fost o solicitare de amânare din partea comisiei economice să poată formula propunerile lor, iar noi să le discutăm pe toate, cel mai probabil săptămâna viitoare. Băncile au sesizat inclusiv faptul că nu s-a tradus corect directiva în limba română, spun că sunt greşeli de traducere. O să încercăm şi alte variante, dar ne trebuie timp să le analizăm. Mai mult ca sigur vor exista amendamente. Şi băncile, în unele privinţe, au unele propuneri la care trebuie să reflectăm", a declarat Lakatos.

Potrivit acestuia, "foarte mulţi cred că OUG 50 reglementează dobânda sau reducerea ei, ceea ce e neadevărat. Ea oferă posibilitatea să schimbi un contract cu unul mai avantajos, poţi să rambursezi sau să refinanţezi fără penalităţi". Lakatos a dat exemplul personal: spune că de când a apărut ordonanţa, şi-a mutat creditul în euro luat în urmă cu trei ani de la o bancă, la care DAE era de 9,9%, la o altă bancă, la care DAE este de 6,35%.

Principalele amendamente propuse de bănci Potrivit Hotnews, unul dintre amendamentele propuse de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) vizează articolului 35, care "interzice perceperea comisionului de retragere pentru sumele trase din credit. Textul propus de bancheri este se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit cu excepţia cazului în care retragerea sumelor de bani din cont se realizează prin intermediul unui instrument de plată, card de debit/credit".

De asemenea, o altă modificare solicitată de ARB este legată de marja dobânzii în cazul contractelor cu dobândă variabilă. Ordonanţa prevede că "marja dobânzii poate fi modificată ca urmare a modificarilor legislative care impun în mod expres acest lucru". Textul propus de bancheri este: "Această prevedere nu se aplică la momentul conversiei (pentru portofoliul de credite aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de Urgenţă)".

Argumentele aduse de oficialii ARB: "Considerăm că atât timp cât se menţine nivelul dobânzii astfel cum acesta a fost agreat de ambele părţi la data semnării contractului, marja dobânzii poate fi modificată, ceea ce nu contravine prevederilor art.37 lit.b). A admite contrariul constituie o atingere adusă dreptului băncii consfinţit prin contractul de credit încheiat cu clientul. (...) Apreciem că scopul OUG 50/2010 nu este de a conduce la o diminuare a veniturilor instituţiilor de credit, care trebuie să urmărească, la rândul lor, acoperirea cheltuielilor cu creditul respectiv".

De asemenea, băncile vor să păstreze costul total al creditului pentru contractele în curs, iar comisioanele vor fi regrupate şi/sau redenumite. Ei argumentează că "în măsura în care legiuitorul ar fi înţeles să reducă/elimine nivelul unor comisioane, ar fi precizat acest lucru în mod expres". În plus, ARB spune că în piaţă ar putea avea loc distorsiuni ale concurenţei, dând ca exemplu comisionul de urmărire riscuri. Acest comision va trebui eliminat de băncile care l-au numit ca atare, dar va fi păstrat de creditorii care au inclusă componenta de risc în cadrul altor comisioane.

Nu în ultimul rând, bancherii cer retragerea prevederilor privind retroactivitatea aplicării Ordonanţei.

În cazul acestui proiect de lege, Camera Deputaţilor este cameră decizională. De Senat, proiectul a trecut fără modificări.