DEZBATERE EVZ: Unde mai pot emigra şomerii români?

Peste două milioane de români au făcut deja pasul pentru a avea o situaţie financiară mai bună decât aceea pe care ar fi putut-o obţine în România, alegând ţări ca Spania, Italia sau Marea Britanie.

Criza a lovit în ultimele luni economiile multor state europene, considerate, până nu demult, şansa a sute de mii de români. Şomajul a atins cote îngrijorătoare în acele state alese de cetăţenii români pentru a o lua de la capăt. La rândul său, România este pusă în faţa unor statistici îngrijorătoare: până la finele anului se anunţă că 800.000 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă. Nimeni nu poate garanta că situaţia nu va fi şi mai gravă.

În acest context, care sunt alegerile pe care românii, atât cei care locuiesc în ţară, cât şi cei care sunt deja plecaţi, le mai pot face, pentru a fi siguri că vor avea un loc de muncă?

Şomajul, inevitabil pentru un milion de români

Speriaţi de riscul că şi-ar putea pierde sursele de venit, cei care sunt în continuare angajaţi au început deja să acceseze site-uri de informaţii şi forumuri prin intermediul cărora pot schimba opinii cu persoane aflate în situaţii similare. Aceştia speră să nu se numere printre cei fără locuri de muncă, dar au început să se gândească şi la alternative.

Românii care, din nefericire, au intrat în statisticile şomajului din diferite state, au ales fie să aştepte ajutorul social, care să le permită o sursă sigură de venit pentru câteva luni, fie să revină în ţară, în cazul în care contribuţiile lor anterioare, la fondul de şomaj, nu le oferă decât un ajutor infim pentru a face faţă nevoilor minime lunare.

În Italia, de exemplu, valoarea maximă a indemnizaţiei este şomaj este între 859, respectiv 1.032 de euro pentru cei care au avut un salariu brut mai mare de mare de 1.857 euro pe lună.

În Spania, ajutorul de şomaj nu depăşeşte 1.200 de euro pe lună. Aici, legislaţia prevede ca după expirarea perioadei de şomaj, statul să se mai plătească, până la 20 de luni, jumătate din valoarea indemnizaţiei.

În ceea ce priveşte piaţa de muncă din România, ANOFM oferea printr-o bursa încheiată ieri, 11.649 de posturi vacante, în diferite domenii, de la inginerie, medicină, mass-media, arhitectură, alimentaţie publică, biologie, construcţii.

Locuri de muncă în străinătate, pe câmpuri agricole şi în păduri

Însă chiar şi în acest context, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat în această lună trei burse de muncă pentru cei interesaţi să lucreze în străinătate.

Prima dintre ele a avut loc pe 18 martie, în judeţul Alba, în cadrul căreia au fost oferite 70 de posturi în domeniul forestier, în Suedia.

În perioada 25-26 martie 2009, AJOFM Călăraşi a prezentat oferte pentru 850 de posturi în Spania, în domeniul agricol, mai exact, la cules de fructe.

Astăzi, la Slatina, a fost organizată o altă bursă, prin care 500 de români puteau pleca cu contract în Danemarca, la cules de fructe şi legume.

Elveţia, cea mai nouă alternativă

O altă oportunitate pentru români este piaţa muncii din Elveţia. Pe 8 februarie 2009 elveţienii au aprobat, prin referendum, un acord prin care românilor şi bulgarilor le vor fi oferite permise de muncă, limitate ca număr până în 2016, pe baza unor măsuri tranzitorii.

Astfel, conform ANOFM, “pe perioada măsurilor tranzitorii un angajator elvetian poate angaja un lucrător din România şi Bulgaria numai dacă angajatorul justifică autorităţilor motivul pentru care respectivul loc de muncă nu poate fi ocupat de un lucrător elveţian sau un cetăţean din celelalte state membre ale UE”.

CITIŢI AICI CE ŢARI AU ALES UNII ROMÂNI PENTRU A EMIGRA, ÎN CONTEXTUL CRIZEI.