Una dintre priorităţile Uniunii Europene în acest an este continuarea negocierilor cu autorităţile americane de a ridica vizele pentru cinci state membre UE, printre care şi România.
În rândul statelor care depun eforturi pentru ca cetăţenii lor să plece în SUA, în interes de afaceri sau pentru vacanţe, fără a mai fi nevoie de vizite la ambasadă pentru a obţine viza, mai sunt Bulgaria, Polonia, Cipru şi Grecia.
În acest sens, la începutul săptămânii viitoare, comisarul european pe Justiţie, Jacques Barrot, se va afla la Washington pentru a discuta despre această situaţie. Din comisie va mai face parte şi ministrul ceh de Interne, Ivan Lager. În acest prim semetru din 2009, Cehia este ţara ce asigură preşedinţia UE.
Şanse mici pentru România
Cu toate acestea, programul Visa Waiver, prin care se ridică obligativitatea cetăţenilor anumitor state de a mai avea nevoie de viză în momentul intrării în SUA, îşi înăspreşte condiţiile.
Astfel, a fost scăzut plafonul ratei naţionale de refuz a vizei de la 10% la 3%. În condiţiile în care pentru România această rată este de 25%, posibilitatea de a fi inclusă în program este redusă.
În ceea ce priveşte restul statelor, Bulgaria şi Polonia se află în aceeaşi situaţie ca şi noi, cu o rată pe 2008 de 13,3%, respectiv 13,8%.
Cele mai mari şanse le au Cipru şi Grecia, care au reuşit să se menţină, în 2008, la o rată de refuz de 1,7%, respectiv 1,5%.
Românii şi reprezentanţii UE precizează însă că este nevoie de o reciprocitate completă în ceea ce priveşte relaţiile între SUA şi spaţiul comunitar şi este necesar "promovarea unui tratament egal la călătoriile în SUA pentru toţi cetăţenii UE". Din acest an, alte şapte state din Europa şi Asia vor fi scutite de vizele pentru America:
- Cehia
- Estonia
- Letonia
- Lituania
- Slovacia
- Ungaria
- Coreea de Sud
Acestea au avut în anii anteriori o rată de respingere care nu a depăşit 10%.
CÂND CREDEŢI CĂ AMERICANII ÎI VOR PRIMI PE ROMÂNII FĂRĂ VIZĂ?
CARE SUNT MOTIVELE PENTRU CARE SUA SE FEREŞTE SĂ ACCEPTE RIDICAREA VIZELOR PENTRU ROMÂNIA?