CE URMEAZĂ. Curtea Constituțională a României a decis că articolele din noua legislația a maidanezilor, adoptată de parlamentari și trimisă spre promulgare președintelui Traian Băsescu, care permit eutanasierea patrupedelor, sunt neconstituționale.
În urma deciziei, proiectul de lege se va întoarce în Parlament pentru a fi rediscutat atât de către senatori, cât și în Camera Deputaților. Parlamentarii au două variante: să înlocuiască cele două articole sau să le elimine cu totul, să o adopte și să trimită legea din nou la promulgare președintelui Traian Băsescu. Dacă articolele privind eutanasierea vor fi eliminate, vor rămâne variantele de strângere a patrupedelor de pe străzi și ținerea lor în adăposturi sau lăsarea lor prin oraș. Potrivit deputaților Ștefan Pirpiliu și Vasile Gherasim, problema maidanezilor rămâne nerezolvată și dacă nu se va adopta noua lege. „Atâta timp cât primăriile nu iau măsuri, numărul oamenilor mușcați va crește. Vom aștepta motivarea CCR și la începutul lunii februarie vom vedea ce este de făcut", a explicat Pirpiliu. În opinia acestuia, primarii nu au făcut nimic pentru a stopa creșterea numărului de câini fără stăpân, chiar dacă aveau lege la îndemână. Astfel, deşi primăriile sunt obligate să construiască adăposturile necesare pentru maidanezi, legea este ignorată de autorităţi. ONG-urile cred că „Legea Marinescu 2", în varianta inițială, ar rezolva problema. În timp ce primarii spun că „Legea Marinescu”, care a fost promulgată în 2008, a înmulţit câinii fără stăpân, aceştia au uitat de Ordonanţa de Urgenţă 155, aprobată în 2001, care obligă autorităţile să amenajeze adăposturi, în funcţie de necesităţi, să sterilizeze şi deparaziteze patrupedele, iar după şapte zile de cazare, câinii nervendicaţi să fie daţi spre adopţie sau să fie returnaţi în locurile de unde au fost luaţi. Pe de altă parte, nici o lege nu obligă autorităţile locale să numere maidanezii, să-i treacă într-un registru şi să ţină o evidenţă clară a câinilor fără stăpân care au fost vaccinaţi sau care trăiesc pe străzi. Totuşi, autorităţile nu au voie să eutanasieze niciun câine fără stăpân, dacă acesta este sănătos, potrivit Legii numărul 9 promulgată în 2008, cunoscută drept „Legea Marinescu". Astfel, nimeni nu ştie câţi câini sunt pe străzi, câţi sunt vaccinaţi sau nesterilizaţi.
- În caz că se va adopta îngrijirea lor în adăposturi, ați fi de acord să contribuiți financiar pentru hrănirea și vaccinarea lor?
- Cum credeți că ar trebui rezolvată problema câinilor fără stăpân?
Citiți și:
- CCR: Două articole din legea maidanezilor, care ar fi permis eutanasierea, neconstituționale
- 150.000 de maidanezi, la mâna primarilor. Vezi ce se întâmplă cu câinii din oraşul tău
- Maidanezii, la mâna primarilor. Câinii pot fi eutanasiați
- Armata maidanezilor, sub asediul a cinci hingheri
- PDL strânge semnături pentru legea maidanezilor
- Maidanezii, mai costisitori pentru buget decât bătrânii
- Opoziția amenință cu boicotul la votarea legii câinilor fără stăpân
- Eutanasierea câinilor maidanezi sau adoptarea "legii Marinescu 2"?
- Atănăsoaei: Oprescu a declarat ca nu e de acord cu eutanasierea. Poate are 43 mil de euro anual