Experții grafologi oferă detalii uimitoare despre criminala de la metrou. Magdalena Șerban era, se pare, o femeie depresivă, ce se credea inferioară și urâtă în comparație cu alte femei.
Femeia a trimis, în luna septembrie, o solicitare scrisă către Direcția de Asistență Socială din Primăria Capitalei. Ulterior, experții grafologi au analizat scrisoarea și au scos la suprafață lucruri cutremurătoare ce se ascundeau în psihicul acestei femei.
În solicitarea trimisă, Magdalena cere să primească adăpost pentru că, spune ea, a venit din Madrid și nu are bani „de gazdă” decât pentru o perioadă determinată, de o lună, informează Libertatea. „Vă rog să luați în considerare cererea deoarece nu am putere de muncă, pentru că nu am mâncare, nici duș, nici condiții de trai decent”, scria femeia care, trei luni mai târziu, avea să ia viața unei tinere nevinovate.
Potrivit aceleiași surse, experții susțin că scrierea Magdalenei Șerban, ucigașa de la metrou, este una tipografică, răsturnată, ușor descendentă, dar mai accentuată la ultimele două rânduri, aliniată, spre rigidă (mai ales în parte a doua a textului liniile fiind prea țepene în direcția lor de la stânga la dreapta), cu semnătură relativ depărtată de text, având finalul descendent. Grafologii germani clasici, spune specialistul, l-ar încadra pe autor în rândul cleptomanilor, al hoților de bijuterii, al contrabandiștilor de obiecte valoroase.
„La femeie, scrierea răsturnată denotă existența unui complex de inferioritate, impresia că este urâtă în comparație cu celelalte femei, fără sex-appeal, că nu poate fi iubită, dar trădează și experiențe nefericite sau atitudini rău-voitoare ale anturajului și ale celor apropiați. Analiza acestui tip de scriere indică despre acea persoană că nu așteaptă nimic bun de la contactele cu alții. Din contră, este temătoare, inhibabilă, neîncrezătoare, are un fel de carapace a gândurilor și foarte rar ajunge să lege relații de prietenie”, sunt de părere specialiștii.
Scrierea trebuie interpretată ca un semn de apărare, de retragere sau de înfrângere în fața realității, care îl duce pe subiect la o aversiune și la o represiune mai mult sau mai puțin violentă, angoasată a nevoilor de contact (erotic, afectiv, social, spiritual), mai informează Libertatea. „Această scriere cu elemente colțuroase și execuții tasate ar indica o personalitate schizoidă. Helmut Ploog, pentru o asemenea scriere răsturnată, ar vedea un subiect cu reținere, frică de viață, nesiguranță mascată. Mai ies la iveală detalii referitoare ka comportamentul în societate, unul retras, singuratic și stătător. Scrierea cu marginea superioară mică indică o persoană cu contacte sociale defectuoase. Subiectul, rezervat la început, ignoră considerațiile de rang, de respect și de curtoazie elementară și se manifestă cu vulgaritate. Klages, pentru această scriere juxtapusă (nelegată), ar spune că este vorba despre un subiect insensibil la rațiune. Grafismul nelegat indică lipsă de adaptare, un conflict important al personalității.
Prezența minciunii, a lipsei de sinceritate, a reținerii, a circumspecției este indicată de forma arcadată a nazalelor “m” și “n”. În privința prezenței unor elemente unghiulare, acestea ne traduc impasibilitatea la bucuriile sau suferințele altuia și o individualitate care se supără ușor, cu reacții de neplăcere și antipatie provocate prin “idei de prejudiciere”.
Sentimentul de inferioritate este de tradus prin asprime, intransigență, obstinație sau ingratitudine.
La acești subiecți, eul este foarte “sensibilizat” și ei reacționează agresiv față de orice opoziție, șoc sau contrarietate din exterior (Klages).
Semnătura are o semnificație deosebită: “S” lățit pe orizontală semnifică o anume nevoie de spațiu, ea “ar da din coate” ca să nu mai fie deranjată de vecini, de cei de lângă ea, iar dacă nu are parte de acest spațiu se simte înghesuită și reacționează violent (unghiularitatea superioară și inferioară la „S”), declară specialiștii grafologi. „Asemenea acțiuni violente apar numai în unele momente când sunt create condiții de nemulțumire, de ceva anume, fiindcă bara literei “t” descendentă ne relevă o persoană cu voință care slăbește, sentiment de neputință și nesiguranță pentru viitor. Finalul descendent de la semnătură – este vorba despre ultima literă – relevă depresie, descurajare, epuizare morală. Ca o concluzie, este vorba aici de un subiect cu un caracter dificil, introvertit, încăpățânat, cu acumulare de nemulțumiri, un contact cu lumea foarte slab sau deloc, nesincer, personalitate schizoidă care nu este puternică, ci doar încăpățânată”, au mai explicat experții grafologi, potrivit Libertatea.