Să ne bucurăm că nu mai putem fi monitorizaţi? Astăzi s-a anunţat că aplicație de urmărire a contactelor coronavirus NHS funcţionează doar la „jumătate” pe iPhone, după ce experții au afirmat că poate funcționa eficient pe dispozitive doar dacă ecranul este deblocat.
Aplicația „NHS Covid-19” este o piesă cheie în planul guvernului britanic de a scoate țara din blocajul economic în dorinţa ca oamenii să revină la muncă ajutaţi şi "protejaţi" de această aplicaţie.
Dar o serie de îngrijorări cu privire la aplicație au fost ridicate astăzi, după ce ieri, experții au avertizat că este deschisă abuzurilor, deoarece le permite utilizatorilor să declanșeze alerte la toate contactele lor, pur și simplu spunând programului că se simt rău. Acest lucru ar putea duce la haos total declanţând o serie de alerte false.
Un expert a susținut că aplicația NHS funcționează doar pe iPhone-uri - deoarece tehnologia sa Bluetooth „ascultă” alte telefoane atunci când receptorul este blocat. Înseamnă că atunci când două iPhone-uri blocate care au aplicația şi sunt împreună, nu li se va înregistra contactul.
Dr. Michael Veale, profesor la University College London, a declarat pentru MailOnline că aplicația „funcționează doar pe jumătate pe iPhone-uri”. El a adăugat: „Se datorează faptului că Regatul Unit a decis, spre deosebire de țări precum Irlanda, Germania, Austria, Elveția, Estonia și altele, să nu folosească noi module descentralizate pe care Apple le oferă în noul său sistem de operare iOS 13.5 săptămâna viitoare.
În special, iPhone-urile pot „asculta” doar atunci când sunt blocate și nu pot comunica cu alte telefoane
Când doi utilizatori de iPhone sunt împreună, nu se va stabili sau înregistra contactul. Doar dacă un telefon Android este prezent în apropiere.
Aceeași problemă a apărut și în Singapore, prima țară care a încercat o aplicație de căutare a contactelor. TraceTogether a fost adoptat doar la 20%, mulți utilizatori constatând că iPhone-ul lor trebuia să fie deblocat pentru ca acesta să funcționeze corect.
O altă expertă în tehnologie, Timandra Harkness, autoarea Big Data: a declarat pentru New Statesman că aplicația „nu va funcționa dacă telefonul este blocat sau dacă îl folosiți pentru altceva”.
Amnesty International Marea Britanie a tras un semnal de alarmă cu privire la temerile că intimitatea oamenilor ar putea fi încălcată devenind victime ca urmare a aplicației, în timp ce un grup de medici universitari din Marea Britanie care lucrează în securitate cibernetică, confidențialitate și drepturi au semnat recent o scrisoare comună spunând ar putea deschide ușa supravegherii totale a cetăţenilor odată ce pandemia va fi terminată.
Guvernul a respins astfel de sugestii, spunând că datele sunt păstrate pe smartphone-ul persoane și pot fi împărtășite cu NHS numai atunci când individul prezintă simptome și solicită un test.