Urmează un nou val al scumpirilor - de această dată, avertismentul vine din partea producătorilor din domeniul agriculturii. Fermierii români înregistrează deja pierderi de 50% în cazul producțiilor. Atât culturile de grâu, precum și cele de rapiță sunt puternic afectate de iarna secetoasă din perioada 2021-2022. Dacă în zilele ce urmează în România nu va ploua, un dezastru economic de proporții se va abate asupra populației țării noastre.
„Uitaţi ce grâu rar! Şi nu este înfrăţit. Din cauza ploii, că n-a avut apă şi nu a avut cum să înfrăţească. Deci este foarte firav, nu are apă. În sudul ţării, din ce s-a cultivat în toamnă abia dacă a răsărit jumătate. De când a fost pus, peste acest grâu n-a plouat niciodată”, s-a exprimat un fermier din județul Ilfov, Mihai Bracău, semnalând pericolul cu care se confruntă producătorii autohtoni, puși în fața fenomenelor meteorologie neobișnuite.
Fermierii români avertizează! Toate prețurile se vor majora
Dintre culturile fermierilor români, cele de grâu și rapiță sunt cele mai afectate, în prezent, iar asta din cauza absenței ploilor și a trecerii printr-o iarnă secetoasă, în comparație cu perioadele de timp anterioare. Prin urmare, producția din anul curent va fi mai scumpă decât de obicei. Consecințele vor fi resimțite direct de populație.
„Toate preţurile vor creşte. Vedeţi că şi în ultima perioadă motorina a luat-o razna şi e foarte scumpă la pompă. Din cauza creşterilor foarte mari a preţurilor la îngrăşământ- anul trecut cumpăram cu 15 milioane vechi tona de îngrăşământ. Acum am cumpărat cu 41 de milioane tona de îngrăşământ. Deci gândiţi-vă că s-a scumpit de două ori...”, a mai spus fermierul Mihai Bracău, citat de observatornews.ro.
Producătorii din agricultură se confruntă cu o criză de amploare
Fermierii români ridică din umeri când sunt întrebați ce vor face după data de 1 aprilie, când măsurile de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale vor expira.
„Situaţia e grea de tot. Aproape ni s-au dublat costurile de producţie şi preţul de vânzare al pâinii a crescut cu 10-20%”, a afirmat producătorul de pâine Aurel Popescu.
Un alt fermier, din Moara Vlăsiei, a atras atenția că dacă în zilele următoare nu va ploua, pierderile de cultură vor lua proporții.
„Dacă în următoarele 10 zile nu primim apă prin ploaie, va fi foarte grea situația. Pierderile sunt de acum de 50%, urmând chiar a se întoarce cultura”, a arătat Gheorghe Lefter, fermier din Moara Vlăsiei.