Controale cu amenzi uriașe, pe litoral!

Comisarii de la Protecția Consumatorilor, Constanța, împreună cu Poliția și alte instituții de control, au dat amenzi de aproape o jumătate de milion de lei, au închis zeci de chioșcuri și terase și au dispus aruncarea la gunoi a sute de kilograme de produse alimentare, în urma unor controale organizate pe faleza și plajele stațiunii Eforie Nord

În timpul controalelor pe plaja din Eforie Nord, unde comercianții ambulanți vindeau gogoși și kurteș kolaci, comisarii de la Protecția Consumatorilor au jucat rolul unor turiști care au vrut să cumpere produsele. Apoi și-au declinat identitatea. Cei mai mulți comercianți, care umblau pe plajă cu lada plină de gogoși și alte produse alimentare, erau din Caracal și Corabia. Bărbatul care vindea kurtes kolaci a spus că transportă marfa de la Constanța unde o cumpără de la alți producători.

   

Comeciantul a fost surprins în timp ce vindea marfa unor turiști creduli. „Știți unde sunt gătite? Vă spun eu unde: în niște spelunci, în curțile lor. Faptul că vreți să mâncați, e treaba dumneavoastră, dar pentru cel mic nu e bine. Aveți idee unde sunt produse? Hai să luăm unul, să vedem. Ce scrie? Deci cine produce? Dânsul le produce", s-a adresat, turiștilor, șeful Comisariatului pentru Protecția  Consumatorilor, Constanța, Horia Constantinescu.

Vânzătorul a fost obligat să distrugă prăjiturile și să le arunce la gunoi, fiind amendat cu 5000 de lei. Jandarmeria și Poliția i-au tras pe dreapta pe vânzătorii ambulanți de pe plajă și i-au legitimat pe toți. Marfa a fost confiscată. Controalele au continuat la chioșcurile și terasele de pe faleză unde inspectorii au găsit o mizerie de nedescris, legume și fructe depozitate pe cimentul murdar, produse alimentare recongelate, coșuri de gunoi fără capac, alături de paturi suprapuse pentru angajați, ascunse după perdele.

„Acțiunea a vizat inclusiv plajele din Eforie Nord, marea majoritate fiind sancționate pentru nerespectarea suprafeței destinată întinderii de nisip. Beach barurile construite ilegal au fost oprite de la functionare, acolo unde nu existau niciun fel de autorizații. Situația se repetă de la an la an. Cașcarabetizarea unei stațiuni de interes național face ca mulți turiști să aleagă varianta bulgăreasca a Mării negre. Verificările vor continua pentru evaluarea respectării măsurilor. Au fost 85 de acțiuni, prea multe sancțiuni pentru un litoral european”, a spus Horia Constantinescu.

Potrivit ANPC, în urma verificărilor din ultimele zile au fost date peste 70 de amenzi în valoare de peste 410.000 de lei și peste 60 de avertismente. Sute de kilograme de produse alimentare alterate au fost retrase de la vânzare și 21 de terase și beach baruri au fost închise pentru că au pus în pericol sănătatea consumatorilor. Pentru patru unități s-a propus suspendarea activității, pe perioade cuprinse între 1 și 12 luni, pentru abateri repetate.