Dezastru natural pe Centura Clujului: 145 milioane de euro au luat-o la vale | VIDEO

Dezastru natural pe Centura Clujului: 145 milioane de euro au luat-o la vale | VIDEO

Alunecările de teren de pe Şoseaua de Centură provoacă frisoane, zidul de protecţie fiind deja străpuns. Specialiştii Direcţiei de Drumuri nu ştiu cum să intervină pentru a evita dezastrul care poate afecta una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură din ultimii ani, în România

De câteva zile, parapeții din beton armat care au rolul de a opri alunecările în zona centurii Cluj Est au luat-o la vale. Peretele din beton, cu o lungime de aproape doi kilometri, are rolul de a feri centura de eventualele alunecări de teren.

Specialiștii de la Direcția de Drumuri și Poduri Cluj susțin că dezastrul din zonă este unul de proporții, peretele fiind străpuns în mai multe zone. „Avem zone de tasare unde pur și simplu s-a scufundat această cortină de minipiloți. În alte locuri peretele a fost rupt și dislocat de la locul lui. Pe anumite porţiuni îmbinările dintre sectoare sunt grav afectate și se vor rupe în perioada următoare. Aceste zile cu temperaturi fluctuante, îngheţ-dezgheţ, va afecta și mai mult întreaga lucrare de rezistență”, au declarat surse din Direcţia de Drumuri Cluj. Zidul de beton pus în calea alunecărilor este deja strivit de presiunea dealului

Într-un sector, fundaţiile din beton au cedat, lăsând la vedere armăturile din oțel care, sub presiunea sutelor de tone de pământ, vor ceda și o vor lua la vale spre drumul de centură. Într-una dintre fotografiile realizate în zonă se mai poate vedea cum „mustățile” din beton sunt montate direct în pământul lutos care nu oferă nicio stabilitate. În altă parte, se poate vedea cum un perete care cântărește câteva zeci de tone a fost mutat într-o parte ca și când o forță nevăzută deschide o ușă.

Oficialii DRDP Cluj se feresc să vorbească deschis. Susțin însă că știu despre problemă și că reparațiile vor fi suportate de către firmele care au efectuat lucrarea din banii lor sau din cei ai companiilor de asigurări, dacă există polițe încheiate. „Știm de mai mult timp. Acum se poate vedea și ochiul liber pentru că a fost mutat efectiv o parte din zid. Firmele care au construit acești pereți discută acum dacă să încadreze aceste alunecări de teren la capitolul eveniment sau catastrofă”, au declarat aceleaşi surse. O centură permanent ameninţată de alunecări În 2006, Centura Cluj Est a fost licitată pentru suma de 64 de milioane de euro. Între timp, din cauza traseului prost ales de proiectanți, solul fiind instabil, existând mai multe alunecări de teren, costul centurii a ajuns în prezent la 110  milioane de euro. În 2009, Guvernul a estimat costurile totale la 145 milioane de euro. Pe traseul Centurii Cluj Est au existat multiple alunecări de teren, fapt ce i-a obligat pe constructori să ridice acel zid din beton cu rol preventiv, dar nici acesta n-a rezolvat problema.

Ne puteți urmări și pe Google News