Mai multe gospodării din județul Suceava au fost inundate și ulterior evacuate, în urma ravagiilor provocate de ploile abundente din ultimele zile. Peste 70 de pompieri au acționat cu autospeciale, dar și mai mulți voluntari, au acționat pentru a salva vieți și bunuri din calea viiturilor.
În urma informărilor cu privire la fenomenele meteo periculoase, oficialii suceveni au intrat în stare de alertă. Începând cu 18 iunie a.c., reprezentanți ai popierilor militari, prefecturii, poliţiei, jandarmeriei şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) s-au pregătit tehnic și cu mijloace de intervenție, pentru a face față dezastrelor care aveau să vină. Totodată, au fost informate toate primăriile de pe raza județului cu privire la atenționările emise.
Potrivit publicației județene Monitorul de Suceava, pompierii militari suceveni au intervenit, începând de sâmbătă după-amiază, în mai multe localităţi din tot judeţul, îndeosebi în Suceava, Siret, Rădăuți, Gura Humorului, Frasin, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Valea Moldovei, Mușenița, Vicovu de Jos, Frătăuții Noi, Șcheia, Brodina.
127 de persoane, pompieri militari, polițiști, jandarmi și lucrători ai Serviciilor Voluntare şi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, ajutați de 39 de autospeciale, au acționat în ajutorul localnicilor, pentru a evacua apa și oamenii din gospodării.
În localitatea Gura Humorului, puhoiul a măturat aseară tot ce a găsit în cale. Mai mulți localnici și 30 de turiști, cazați la o pensiune din Voroneț, au fost evacuați după ce au rămas izolați.
„Turiștii care erau acolo erau, practic s-a rupt un podeț și deja fiind și oameni cu copii mici, era și o doamnă care era însărcinată, au intrat deja în panică. Am făcut un dispozitiv peste cursul de apă cu o cordiță, asigurați cu bride de siguranță și au fost evacuați de acolo. Adulți, copii, oameni cu afecțiuni, a fost inclusiv o femeie cu piciorul rupt care a fost scoasă pe targă în sistem tiroliană cu cordiță”, a declarat șeful ISU Suceava, Ion Burlui.
De asemenea, localitatea Frasin a fost grav afectată de puhoiul care s-a abătut peste Bucovina, mai multe gospodării fiind inundate, apa intrând și în școala și Biserică.
Salvatorii au mai intervenit, pentru evacuarea apei, în localităţile Sfântu Ilie (un beci), Suceava (4 chioşcuri în Centrul Comercial Bazar), Mănăstioara (un beci), Siret (3 curţi şi un beci), Voitinel (2 gospodării), Plutoniţa (2 curţi), Gura Humorului (o curte), Văşcăuţi (o curte), Mironu (o curte), Rădăuţi (o curte) şi Capu Câmpului (o curte), anunță Monitorul de Suceava.
Gospodării inundate au fost și la Ciumîrna, Vicov și Bilca, iar Drumul Național 17A a fost și el blocat, anuntă Digi24.
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), codul portocaliu de inundații a fost valabil de pe data de 19 iunie, ora 17:50, până pe 20 iunie, ora 03:00.