Dezastru la Bac şi suspiciuni de fraudă

Ministerul Educaţiei a început o anchetă, pentru a verifi ca dacă participanţii la BAC-ul olimpicilor erau îndreptăţiţi să susţină examenul.

Camerele de la supraveghere de la bacalaureat le-au pus capac până şi unora dintre cei mai deştepţi copii ai României. Aşa se face că, dintre cei aproape 900 de candidaţi ai sesiunii speciale destinate olimpicilor şi sportivilor, doar 34% au promovat examenul maturităţii. Anul trecut, aproape toţi participanţii au luat examenul. Rezultatele sunt cu atât mai suprinzătoare cu cât, imediat după aflarea subiectelor de la probele scrise, profesorii şi elevii din toată ţara au dat un verdict comun: examenul a fost "floare la ureche". Promovabilitatea scăzută nu este însă unica problemă înregistrată la această sesiune a examenului. Dosarele candidaţilor vor fi controlate Există suspiciuni că s-au înscris la Bac-ul olimpicilor şi persoane care nu erau îndreptăţite să facă acest lucru. Astfel, chiar şi cei care au luat examenul riscă să îl repete, dacă se dovedeşte că nu au calitatea de olimpici sau de spotivi. Tentativele de fraudă au fost semnalate chiar de reprezentanţii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Aceştia au atras atenţia că în Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea Juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de Bac şi au cerut ministerului Educaţiei un control la sânge al dosarelor tututor candidaţilor. Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declaşat deja o anchetă în acest caz, dar a pasat responsabilitatea trierii olimpicilor către federaţiile sportive naţionale, cele care au întocmit listele cu elevii paricipanţi la sesiunea specială de Bacalaureat. Rezultatele slabe din acest an pot avea şi o altă cauză: clasele au fost supravegheate video, ceea ce nu s-a întâmplat anul trecut la Bac-ul olimpicilor. Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, spune că "geniile" şi sportivii au primit în acest an acelaşi tratament de care vor avea parte colegii care vor susţine examenul în sesiunea normală. "Majoritatea celor picaţi sunt candidaţi care participă la concursuri internaţionale sportive. Probabil, s-au bazat pe notele mari de anul trecut." STELIAN FEDORCA, secretar de stat în învăţământ “Regulile sunt aceleaşi pentru toţi. S-a respectat metodologia introdusă pe vremea ministrului Funeriu", explică Fedorca.

Cât despre diferenţa ca de la cer la pământ dintre rezultatele de anul acesta şi cele din 2011, când promovabilitatea a fost de 99%, reprezentantul ministerului crede că elevii au mizat pe notele mari din ceilalţi ani. Unii dintre "olimpicii" acestui Bac sunt sportivi la sanie-bob, biliard, fotbal, box şi chiar radioamatorism