DEZASTRU în Maramureş. Peşti MORŢI în apa poluată a râului Lăpuş. Cine este DE VINĂ

Accident ecologic pe râul Lăpuş de la confluenţa cu râul Săsar până la vărsarea în Someş. Acesta a fost descoperit de doi ziarişti băimăreni, Lavinia Ghedan şi Gheorghe Gligan, cei care au sesizat şi autorităţile.

Potrivit voceatransilvaniei.ro, ajunşi la faţa locului, aceştia au descoperit mii de peşti morţi şi ape tulburi, pline de reziduuri. „Am sesizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, Apele Române, Vital, inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Asociaţia Vidra, cea care are în gestionare respectivul curs de apă. Au murit toţi peştii din râu”, a declarat Gheorghe Gligan.

Nu funcţionează

De vină pentru acest fenoment pare să fie SC Vital SA, furnizorul de apă potabilă al oraşului Baia Mare, iar evenimentul nu este unul singular, după cum precizează voceatransilvaniei.ro. De trei ani, periodic se întâmplă astfel de evenimente. Am avut şi în primăvară un eveniment similar şi am ajuns până la prefect împreună cu cei de la Vital. Am înţeles atunci că staţia de epurare a oraşului nu funcţionează şi ei dau drumul la apele de acolo direct în Săsar. Pentru a o pune în funcţiune ar fi nevoie de foarte mulţi bani, bani pe care ei nu îi au. La fiecare ploaie cum a fost cea de joi, toate reziduurile şi depunerile din canalizarea oraşului sunt luate de ape, deversate în Săsar, de acolo în Lăpuş şi apoi în Someş”, a precizat Cristian Bejan, preşedintele Asociaţiai „Vidra”.

Deocamdată nu există o soluţie la această problemă până când staţia de epurare nu va fi pusă în funcţiune. „În această dimineaţă (n.r. luni, 11 august) am avut o întâlnire cu reprezentanţii Vital şi ne-au propus să ne ajute să repopulăm râul Lăpuş. Problema este că au murit scobari, clene, mrene şi nu ai de unde să aduci aşa ceva pentru populare. Putem să aducem doar crapi şi caraşi. Am încercat cu şalău, dar nu suportă poluarea şi pleacă pe Someş, deci este muncă în zadar”, a mai adăugat Cristian Bejan.