Dezastru în învățământ! Zeci de mii de profesori ar putea rămâne șomeri

20.000 de profesori ar putea să rămână fără loc de muncă după aplicarea legii care prevede reducerea numărului de ore în învățământ

Veste proastă pentru cadrele didactice din România! Legea privitoare la reducerea orelor în învățământ ar putea lăsa fără locuri de muncă circa 20.000 de profesori, trag un semnal de alarmă sindicatele din educaţie.

Potrivit liderilor Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, iniţiativa senatorului PSD Liviu Marian Pop, legată de reducerea numărului de ore, va avea ca efect reduceri masive de personal în învățământ, anunţă romaniatv.net/

„Senatul Romȃniei a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale. Astfel, vor fi prevăzute în medie 20 de ore în învăţămȃntul primar, 25 de ore în învăţămȃntul gimnazial şi 30 de ore pe săptămȃnă la învăţămȃntul liceal. Au fost tăiate cinci ore din planurile cadru la învăţămȃntul gimnazial şi liceal", afirmă, într-un comunicat de presă, sindicaliștii.

Proiectul a fost votat de Senat chiar dacă Administraţia Prezidenţială a retrimis spre reanalizare Parlamentului proiectul, unul din argumente  fiind inexistenţa unei analize legate de impactul asupra resursei umane din educaţie..

„În urmă evaluărilor pe care le-am făcut, dacă această modificare va fi transpusă în Legea Educaţiei Naţionale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 - 20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact, dar avem certitudinea unor disponibilizări masive în învăţămȃntul preuniversitar din Romȃnia. De asemenea, nu putem înţelege cum iniţiatorul acestui proiect, domnul senator Liviu Marian Pop - profesor în învăţămȃntul preuniversitar, poate face din această iniţiativă un titlu de glorie, în momentul în care 15.000 - 20.000 de colegi ai domniei sale riscă să fie daţi afară", precizează USLIP Iaşi.

Liderii de sindicat afirmă că aşteaptă ca noul executiv să corecteze acest lucru , care „afectează profilul de formare, conţinuturile educaţionale, modalităţile de predare-învăţare şi evaluare, încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor şcolare şi a manualelor şcolare".