DEZASTRU ECOLOGIC de proporţii într-un PARC NAŢIONAL din România. Cazul a ajuns şi la INSTANŢELE EUROPENE, dar autorităţilor noastre NU LE PASĂ

DEZASTRU ECOLOGIC de proporţii într-un PARC NAŢIONAL din România. Cazul a ajuns şi la INSTANŢELE EUROPENE, dar autorităţilor noastre NU LE PASĂ

Semnal de alarmă pentru salvarea Defileului Jiului! Activitatea infracțională din Defileul Jiului se amplifică. Mai exact, spun jurnaliștii care au devoalat aceste informații, în inima parcului național/sitului Natura 2000, chiar amonte de confluența cu Dumitra, au început lucrările la a doua captare pe cursul Jiului! Asta în contextul în care Recent Curtea Europeană de Justiție a hotărât că un baraj, chiar cu scară de pești, aflat la 600 de kilometri de situl Natura 2000 este ilegal, afectând situl. Până acum, plângerile penale depuse în legătură cu această situație au rămas fără rezultat.

Captare menită, spun cei de la romaniacurata.ro să capteze apa care nu mai este, pentru că la mai puțin de 10 kilometri în amonte, la barajul de la Livezeni, Jiul va fi deja deviat în galeria de aducțiune.Cu alte cuvinte, sursele citate spun că  vorbim de exterminarea rețelei hidrografice a parcului național.

,,Într-un parc național situația ar trebui să fie exact invers, ar trebui ca rețeaua hirografică să fie neatinsă! Parcurile naționale se declară pentru conservarea naturii sălbatice, nu pentru decimarea naturii!,,, se mai arată în articol.

Ce a hotărât recent Curtea Europeană de Justiție

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent Curtea Europeană de Justiție a hotărât că un baraj, chiar cu scară de pești, aflat la 600 de kilometri de situl Natura 2000 este ilegal, afectând situl.

,,Putem privi distrugerea Defileului Jiului ca un barometru al lipsei statului de drept în România. Despre autoritățile de mediu nu mai are rost să vorbim, Ministerul Mediului recunoaște că este o instituție inutilă. A găsit pretext să stea și să se uite cum este distrus Defileul Jiului. De fapt două pretexte. Unul este dosarul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, care de fapt este trimis la Gorj și îngropat. Ce convenabil să amintești un dosar care știi că nu are efecte, nu-i așa?,,, spune autorul articolului.

Semnal de alarmă: CE FAC AUTORITĂȚLE, CE FAC PARCHETELE?

 

Jurnaliștii de la romaniacurata.ro se întreabă însă ce fac autoritățile statului și dat fiind faptul că este vorba de activitate infracțională, ce fac parchetele. Aceștia reamintesc că prima petiție pentru salvarea Defileului Jiului avea forma unui denunț penal.

Și a fost trimisă încă din 2015 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu a fost înregistrată de acesta ci de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, care a trimis-o Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, spre ”competentă soluționare”, înainte de 17.11.2015.

De remarcat că, deși au trecut aproape doi ani, procurorii nici măcar nu au stopat activitatea infracțională, care, încurajată de pasivitatea lor, s-a tot amplificat, ajungând la situația critică, nemaiîntâlnită, de acum. Nimeni din partea denunțătorilor nu a fost măcar contactat, pentru solicitare de informații suplimentare, cum ar fi normal într-o anchetă penală. Ultimul ”semn de viață” l-am primit de la Poliția Orașului Bumbești-Jiu, care nu pare să cunoască infracțiunile din OUG 57/2007 și pasează cazul la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Gorj (structură al cărei nume nu-l cunoaște).