Dezastrele provocate de ciclonul Boris. Estimările climatologilor sunt îngrijorătoare

Inundații Galați. Sursă foto: Facebook

Situația din județul Galați se agravează pe zi ce trece, iar autoritățile rămân în alertă maximă din cauza creșterii continue a nivelului apelor în localitățile Pechea și Slobozia Conachi, grav afectate de inundațiile produse de ciclonul Boris.

Ploile torențiale, care continuă să lovească regiunea, au fost din nou anunțate de meteorologi, alături de viituri și creșterea cotelor de pericol pe râurile din întreg bazinul hidrografic.

Dezastrele provocate de ciclonul Boris. Estimările climatologilor

Ciclonul Boris continuă să provoace haos în Europa, afectând grav și România, unde ploile abundente din ultimele ore au dus la inundații masive în numeroase județe. Meteorologul Mircea Duțu, într-o intervenție la Romana TV, a oferit detalii despre formarea acestui ciclon și modul în care a ajuns să lovească inclusiv teritoriul românesc.

„Într-adevăr foarte puternice intemperii sunt revăzute în aceste zile în Europa Centrală și de Est din cauza aceea ce se anunță o veritabilă catastrofă climatică – furtuna Boris.

Situația se explică printr-un conflict de mase de aer unul polar maritim ce coboară asupra Europei de Vest în timp ce o depresiune activă se situează între Marea Adriatica, la fel precum Marea Mediterană rămasă caldă, și Polonia. Așadar, un puternic conflict de mase de aer se manifeste între vestul și estul Europei în urma unui decalaj termic de 10 grade pe sute de km. În același timp e de remarcat faptul că potrivit previziunilor depresiunea ar putea lua un caracter staționar pentru câteva zile, cu ploi viluviene în Europa centrală – Austria sau Cehia – de ordinul între 200 și 400 l mp local. Și asta în condițiile în care blocajul se explică prin formarea unei zone de înaltă presiune deasupra Rusiei care împiedica migrarea depresiunii spre Est.

Se preconizează că precipitațiile să fie mai importante decât cele care au devastat europa în 2013. Și să ne amintim și care au avut rezonanțe în România în aceleași zone, printre care și Galați”, a spus climatologul Mircea Duțu la România TV.

Inundații Galați. Sursă foto: Facebook

Peste 5.000 de gospodării au fost afectate de inundații

Inundațiile din județul Galați au afectat grav peste 5000 de gospodării din 12 localități, provocând pierderi de vieți omenești și evacuarea a sute de persoane. Până acum, au fost confirmate patru decese, iar 252 de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele. La Vaslui, alte cinci localități au fost inundate, iar 40 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Între timp, în alte părți ale Europei, condițiile meteo extrem de diferite au adus ninsori în Austria și Italia, unde valul de aer polar a transformat peisajul într-unul de iarnă, asemănător Crăciunului.

România nu scapă de Ciclonul Boris

„De abia de miercuri temperaturile vor fi în creștere cu valori în sud, vest și est de 25-26 de grade. Până marți însă trebuie să monitorizăm atent ceea ce înseamnă posibilitatea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, mai ales în estul țării, să fie atent monitorizate și să încercăm să diminuăm impactul acestora.

În special Europa centrală, acolo unde impactul Ciclonului Boris a fost unul devastator am putea să spunem, dacă luăm în considerare că în țările aflate sub incidența Codului Roșuam avut cantități de apă de peste 250-300 de litri în 12 ore și dacă luăm și stratul consistent de zăpadă semnalat, cu siguranță reprezintă o situație atipică pentru această perioadă, prea devreme, cel puțin cu stratul consistent, chiar dacă vorbim de zona Austriei, dar și cantitățile enorme de precipitații care și în Europa centrală au avut un impact semnificativ. Voiam să menționez că pot fi încadrate în categoria dezastrelor naturale”, a declarat Elena Mateescu sâmbătă seară.