Fetişurile sunt considerate normale dacă sunt acceptate de ambii parteneri şi nu implică mutilare. Masturbarea în public sau practicile sado-masochiste sunt însă considerate deviante.
Parafilia este o deviaţie sexuală caracterizată de fantezii considerate ciudate şi deloc excitante de către alţii, parafilicul fiind adesea etichetat "pervers". În categoria devianţelor intră pedofilia, exhibi ţionismul, fetişismul, frotteurismul, masochismul, sadismul şi voyeurismul.
Apucăturile mai ciudate în pat nu trebuie automat considerate deviaţii, ele devin problematice când acaparează viaţa sexuală şi încalcă legea. Aceste orientări sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor, femeile fiind adesea "victime". Specialiştii pun deviaţiile pe seama predispoziţiei genetice sau a abuzurilor din copilărie.
Plăcerea fructului interzis
Exhibiţionism
Exibiţioniştii îşi expun organele genitale în public, din dorinţa de a-şi impresiona sau şoca victima. "Rareori trec la abuzuri sexuale, însă impulsul îi obsedează", explică psihiatrul Gabriel Diaconu.
Voyeurismul
Voyeuristul nu caută contact sexual, mulţumindu-se doar "să privească" sau să se masturbeze în timp ce-şi priveşte partenerul. "Bărbaţii se excită mai uşor dacă sunt stimulaţi vizual. Problema este dacă se mulţumesc doar cu privitul", adaugă psihologul Jeni Chiriac.
Frotteurismul O persoană care suferă de frotteurism se freacă de altă persoană în locuri aglomerate (metrou, autobuz). "Este plăcerea fructului interzis mai mult decât o nevoie sexuală", spune psihiatrul Gabriel Diaconu. "În sex, se întâlneşte hoţul cu prostul"
Fetişismul
Se manifestă prin fixaţia pentru un obiect vestimentar sau pentru o anumită parte a corpului (picioare, sâni). Anumite comportamente au fost asimilate în timp unei anumite culturi, devenind fireşti. De exemplu, excitaţia pe care o provoacă anumite obiecte (bici, cătuşe), lenjeria din dantelă ori celebra jartieră. "Ce fac doi oameni între patru pereţi e treaba lor, atât timp cât există consens. Însă, la fel de bine, se pot tăia, se pot arde cu ţigara. Şi în sex se întâlneşte hoţul cu prostul. De regulă, femeile au o sexualitate fragilă şi acceptă apucăturile bărbaţilor, chiar dacă li se par deviante", atenţionează Diaconu.
Masochismul
Masochiştii simt plăcere sexuală când sunt umiliţi fizic sau verbal. Se pot limita la umilire verbală sau pot deveni agresivi: îşi crestează pielea şi se ard. "Masochismul nu este neobişnuit în unele cupluri, face parte din joc. Dar durerea fizică sau rănirea sunt interzisă".
Sadismul
Sadicul este diferit de masochist, pentru că el recurge la viol, tortură şi chiar crime pentru a obţine satisfacţie. Ei au nevoie de tratament psihiatric.
TRATAMENT
Consiliere şi pastile pentru diminuarea libidoului
Majoritatea cazurilor se tratează prin terapie psihologică de lungă durată pentru schimbarea comportamentului compulsiv. "În primul rând, trebuie să existe voinţă din partea pacientului, să îşi dea seama că are o problemă. Mulţi însă nici nu vor să audă de tratament, sunt mulţumiţi aşa.
Terapia psihologică ţinteşte dezvăţarea de comportamentul compulsiv", explică psihologul Jeni Chiriac. În anumite cazuri, se pot prescrie tratamente hormonale pentru diminuarea apetitul sexual.
"Dacă problema are legătură cu cantitatea (hipersexualitate), se dau pastile pentru diminuarea apetitului sexual. Dacă nu, terapia prin vorbă îi ajută să-şi accepte felul de a fi, să trăiască în mijlocul oamenilor cu problema, adică să respecte regulile altor oameni şi să nu-i rănească", precizează psihiatrul Diaconu.