Un grup de puşcăriaşi din Iaşi simte gustul libertăţii cu câteva luni înainte de eliberare. Ei lucrează printre civili, păziţi doar de nişte brăţări GPS.
Se simt oarecum liberi, deşi mai au ceva timp până când vor pleca acasă din închisoare. Libertatea înseamnă pentru 22 de deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi munca dincolo de poarta puşcăriei, supravegheaţi în timpul programului doar de brăţările cu GPS pe care sunt nevoiţi să le poarte pe piciorul stâng. Nu pot face nicio mişcare greşită, pentru că brăţara transmite în penitenciar şi dacă fac un pas mai la stânga, sau mai la dreapta.
Niciun gardian nu mai stă cu ochii pe ei, iar cei cu care muncesc, angajaţi ai unor firme private, habar nu au că duc povara unei pedepse grele. Spun că doar aşa jumătate de zi se simt liberi, până la ora 15.00, când se întorc în unitate. A doua zi, la 7.00, se amestecă iar cu cei liberi. Faptul că nu mai sunt arătaţi cu degetul le dă un sentiment de mândrie copilărească.
Experiment în patru oraşe
Sistemul cu brăţări GPS este deocamdată în stadiul de experiment, realizat la Iaşi şi în alte trei penitenciare din ţară: Timişoara, Jilava şi Poarta Albă. Brăţara cu senzori se fixează pe un picior şi mai are un sistem GPS, care trebuie ataşat la brâu. Atunci când deţinuţii ies la muncă în oraş, sistemul este încărcat cu o serie de date care stabilesc locul în care trebuie să ajungă şi să stea pârnăiaşul pe tot parcursul zilei. Imediat ce el părăseşte locul, sistemul alertează Penitenciarul, iar conducerea instituţiei apelează la Poliţie pentru a fi prins.
Până acum, nici unul dintre cei 22 de deţinuţi din Iaşi nu a încercat să fugă. Au înţeles cu toţii că sunt monitorizaţi în permanenţă şi că pot fi găsiţi cu uşurinţă oriude s-ar ascunde. În plus, nu vor să rişte libertatea, pentru că fiecare abatere le aduce alţi ani de privare de libertate.
Ne mai ajută şi “civilii"
Ioan Iernila face puşcărie pentru mărturie mincinoasă. Peste o lună ar trebui să fie liber, aşa că se bucură ca un puşti de orele în care nu simte respiraţia unui gardian în spate. Munceşte la sortarea gunoaielor împreună cu ceilalţi 21 de deţinuţi şi cu cinci civili, printre care şi o femeie.
"Ne înţelegem bine cu ei, ne mai ajută ei pe noi, îi mai ajutăm noi pe ei. M-am învăţat de acum cu brăţara asta. Oricum, peste o lună cred că scap de tot de ea. Nu m-am gândit niciodată să fug, trebuie să fiu nebun să risc cinci ani de puşcărie când mai am o lună şi plec acasă", spune el.
Povesteşte cu mâhnire cum "facerea de bine" l-a smuls de lângă familie. "În loc să stau acasă să strâng fânul, i-am lăsat pe copii să muncească. Pe 21 august mi se mărită şi fata şi, în loc să fiu un om liber, merg cu învoire la ea la nuntă. Asta e, când vrei să faci bine cuiva uite unde ajungi", se plânge Ioan Iernila.
"Tot la penitenciar m-aş întoarce seara"
Câteva luni de închisoare mai are de făcut şi Ciprian Harabagiu. A fost condamnat acum 12 ani pentru crimă şi a trecut de la regimul de maximă siguranţă la regimul deschis. Se mândreşte că la Poarta Albă a stat câteva luni fără pază, în timp ce lucra pe un şantier.
"Dacă m-ar lasă liber prin oraş, tot la penitenciar m-aş întoarce seara. Dar e bine şi aşa, cu brăţara asta, nu mai stai mereu cu gardianul în spate, nu te mai gândeşti că poate strigă la tine sau că se uită lumea ciudat când te vede. Oamenii nici nu ştiu că suntem deţinuţi", spune Ciprian.
Îşi ascunde mereu brăţara sub şosetă, aşa că trecătorii nu se mai holbează la glezna lui. Îşi aminteşte că e deţinut doar când apare autobuzul cu gratii, care îl ia la penitenciar. "E bine cu brăţara asta. Nu mai stai mereu cu gardianul în spate, nu te mai gândeşti că se uită lumea ciudat la tine." IOAN IERNILA, deţinut
AVANTAJE
Deţinuţii periculoşi nu vor purta niciodată sistemul de monitorizare
Sistemul brăţărilor cu GPS este avantajos atât pentru deţinuţi, cât şi pentru personalul penitenciarului. “Nu mai avem nevoie de o echipă întreagă care să îi păzească, pentru că există acum o singură persoană care îi monitorizeaza pe toţi. Şi pentru deţinuţi este bine să nu mai vadă gardieni în jurul lor tot timpul. Se simt aproape liberi, merg cu plăcere în oraş, la muncă", a explicat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.
Brăţările cu GPS au fost oferite deţinuţilor aflaţi acum în regim deschis, care au voie să muncească în afara locului de detenţie. În general, conducerea penitenciarelor a decis ca ele să fie purtate de persoane care au avut pedepse uşoare, de câteva luni sau doi - trei ani, dar în experiment sunt incluse şi persoane condamnate pentru crimă, care şi-au ispăşit o mare parte din pedeapsă. “În niciun caz nu este vorba de deţinuţi periculoşi", a precizat Gabriela Topoliceanu.
Testarea mai durează încă trei luni, după care conducerea Penitenciarului din Iaşi şi a celorlalte trei din ţară vor face un raport amănunţit către Administraţia Naţională. Dacă sistemul va fi considerat avantajos din punct de vedere financiar şi al siguranţei, comparând cu cheltuielile pentru paza clasică pentru deţinuţi, acesta va fi implementat şi în celelalte penitenciare din ţară. 4 penitenciare din ţară participă la experimentul cu brăţările de monitorizare prin GPS. Dacă va avea succes, sistemul va fi introdus în toate puşcăriile.