Fostul polițist judiciar Valeriu Șuhan a afirmat, marţi, în legătură cu moartea fetiţei de 11 ani din Dâmboviţa, că un rol esenţial în prevenirea incidentelor în apropierea școlilor revine poliţistului local.
Şuhan a mai spus că poliţistul din comuna unde s-a făcut crima trebuia să patruleze în apropierea şcolii pentru că era în obligaţia sa de serviciu.
„Am avut ocazia să vorbesc de mai multe ori, despre importanța prevenirii în materia activității polițienești, în general. Spuneam atunci și o repet și acum, prevenirea faptelor penale este scopul principal al poliției, este de fapt, menirea sa principală. În mod evident, una dintre modalitățile cele mai eficiente de prevenire în materie, o reprezintă descoperirea cât mai degrabă, a autorului unei fapte penale. În acest mod, rolul social al instituției poliției este potențat de recunoașterea eficienței sale coroborat cu descurajarea intențiilor infracționale, dar și cu creșterea prestigiului în societate, a instituției ca atare. Cu referire la ultima tragedie din Dâmbovița, aș sublinia că cea de-a doua teză pe care am avut-o în vedere mai devreme, aceea a celerității descoperirii autorului unei fapte penale, poliția și-a făcut treaba. Rămâne însă, celălalt aspect, acela al măsurilor general-preventive", a declarat, Valeriu Șuhan, fost polițist judiciar.
„În acest sens, am un singur comentariu. Unde, Dumnezeule, era polițistul din comună?! Sau Poliția Locală, dacă o fi existând acolo?! Orice plan de ordine și pază, care în principiu, este quintesența concepției preventive în localitatea respectivă, are o referire clară, obligatorie, un soi de "must", la obligația polițistului de a patrula, observa, zona școlilor la orele de începere/terminare a cursurilor. Prezența sa este menită, evident, să descurajeze, dar și să inspire încredere micuților, părinților acestora, comunității în ansamblul ei. Sigur, sunt vizate, deasemenea, combaterea traficului de substanțe interzise, a bullying-ului, prevenirea evenimentelor rutiere, descurajarea în zonă, a vitezomanilor. Există o singură condiție de îndeplinit, aceea a empatiei polițistului față de semenii săi din comunitatea pe care o apără sau ar trebui să o apere", a mai spus Valeriu Șuhan, potrivit dcnews.ro